orban eu

Foto t.v: Europeiska folkpartiet

Utrikes

EU i liberala påtryckningar mot Ungern – hotar dra in miljarder

Publicerad 11/20/2022
Annons

Om Ungerns premiärminister Viktor Orbán lyssnar på EU och ger vika för deras vänsterliberala förslag kan unionen komma att ge ett saftigt bidrag till landet.Om han i stället går sin egen väg kan landet förlora ett stöd på 7,5 EU-miljarder.

Enligt EU-källor som pratat med nyhetsbyrån Reuters kan EU komma att godkänna bidrag på upp till 15 miljarder euro till Ungern om premiärminister Viktor Orbán ger vika för unionens påtryckningar om vad man i Bryssel anser vara ”demokratiska förbättringar”.

Villkoret för utbetalningarna, som motsvarar cirka tio procent av Ungerns beräknade BNP för 2022, är att Orbán fortsätter att öka självständigheten hos landets domstolar och antikorruptionsorgan.

Ett pressat Ungern har nu lovat att genomföra flera reformer efter att EU-kommissionen i september lade fram ett förslag där man hotar att dra in 7,5 miljarder euro i stöd till landet. Detta med hänvisning till påstådd korruption.

Enligt Reuters källor råder inom EU-kommissionen en känsla av stolthet över de stora vänsterliberala eftergifter man kunnat utkräva av Orbán i utbyte mot ekonomiska påtryckningar.

LÄS ÄVEN: Orban: EU:s pampvälde ska falla lika hårt som Sovjets diktatur

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1013Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons