brexit-katastrof

Brexit – en naturkatastrof enligt EU-kommissionen.

Utrikes

EU-kommissionen erbjuder Brexit-drabbade länder katastrofbistånd – jämställs med jordbävningar och översvämningar

Publicerad 9/4/2019
Annons

Ett avtalslöst Brexit kan bli verklighet den 31 oktober om inget avtal godkänns innan dess. Detta jämställs av EU-kommissionen med naturkatastrofer. Länder som ”drabbas” av Brexit erbjuds nu ekonomiskt stöd i en katastroffond som normalt är avsedd för nödhjälp vid jordbävningar, översvämningar och stora skogsbränder. 

Beslutet togs av EU-kommissionen på onsdagen. Rätt att söka sådan katastrofhjälp har de EU-länder som bedriver omfattande handel med Storbritannien, under förutsättning att man inte försummat att göra vad man kan för att förbereda sig inför det brittiska EU-utträdet.

Kommissionen ser framför sig ett scenario där Brexit kan komma att leda till en våg av företagskonkurser och att EU-medborgare drabbas av massarbetslöshet. Kommissionens talesperson Mina Andreeva sade dock i ett uttalande till media att man hoppas på ett utträde där ett avtal finns på plats men att detta måste ligga i linje med det avtal som det brittiska parlamentet redan avvisat vid tre tillfällen.

På tisdagen förlorade den brittiska regeringen en omröstning i underhuset där vänsteroppositionen vill skjuta upp Brexit ytterligare en gång, till januari nästa år, och driva igenom en lag som förbjuder ett utträde utan avtal. Premiärminister Boris Johnson har svarat med att flagga för nyval.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
543Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons