ylva-johansson-migranter

EU:s migrations- och inrikeskommissionär, Ylva Johansson (S). Foto: Anders Henrikson, CC BY 2.0/Twitter

Utrikes

EU-kommissionen: Fler lagliga vägar för migranter till EU

Publicerad 4/28/2022
Annons

Det kommer att finnas fler lagliga sätt för migranter att komma till Europa. Det meddelade EU-kommissionen på onsdagen.

Den nya policyn syftar bland annat till att förhindra att migranter genomför en farlig resa över Medelhavet. Samtidigt påstås den kunna ge en lösning på de allvarliga bristerna på den europeiska arbetsmarknaden.

LÄS ÄVEN: ”Jag vill till Tyskland för ett bättre liv”

Kommissionens förslag är politiskt känsligt då invandringskritiska ser det som ett oönskat uppsving för migrationen. Enligt kommissionen kommer Europa med denna politik att ta in önskade arbetstagare och göra det lättare att bekämpa illegal migration.

För att främja lagliga migrationsvägar ställer EU medel till förfogande för bland annat humanitärt bistånd. Medlemsstaterna får också ekonomiskt stöd för att ta in migranter för studier eller arbete. Medlemsstaterna kommer att uppmuntras att tillåta medborgare, samhällen och organisationer i det civila samhället att sponsra migranter.

Hälso- och sjukvård

EU-kommissionen kommer inledningsvis att fokusera på arbetskraftsinvandring inom hälso- och sjukvård och informations- och kommunikationsteknologi. Inom just hälso- och sjukvården strävar man efter att personer från utanför Europa ska arbeta här under en längre tid för att mildra bristerna på arbetsmarknaden. Under det sista kvartalet förra året förblev 2,6 procent av de lediga platserna i EU obesatta, den högsta andelen på flera år.

LÄS ÄVEN: Påven välkomnar illegala invandrare: ”Europa skapades av migranter”

Ett pilotprojekt som involverar migranter från vissa nordafrikanska länder har varit framgångsrikt, enligt den grekiska kommissionären Margarítis Schinás. Det är därför kommissionen också har åtagit sig partnerskap med Marocko, Tunisien och Egypten. Kommissionen vill även skapa en ”talangpool” för de miljontals ukrainska flyktingar som förväntas stanna i EU under en längre tid där arbetsgivare sedan kan se vilka de kan ha användning för.

Lättare få visum

För mindre välutbildade migranter erbjuder EU språkutbildning i hemlandet, säger Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson. Men för att förhindra alla kvalificerade arbetare från att lämna ett land måste lagliga migrationsplaner gå hand i hand med utvecklingsbistånd.

LÄS ÄVEN: VIDEO: EU under attack – migranter försöker forcera polska gränsen

Det ska också göras lättare för migranter att ansöka om visum till EU och visumförfarandet kommer att digitaliseras. Just nu är det förfarandet fortfarande ”svårt”, sa Johansson. En sökande måste lämna sitt pass på en ambassad eller ett konsulat, i bland i ett annat land, varefter ett pappersvisum fästs på passet. Både ansökan och själva visumet kommer att vara digitala i framtiden.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons