Dimitris Avramopoulos. Foto: alime Sarrag/EU2016 SK.

EU-kommissionen tillåter ingen förlängning av gränskontrollerna

Delningar

➤ SCHENGEN På onsdagen meddelar EU-kommissionen att man inte kommer att godkänna fler förlängningar av Sveriges gränskontroller mot Danmark.

Den 12 november upphör gränskontrollerna såväl i Sverige som Danmark, Tyskland, Österrike och Norge. Skälet är enligt EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos är att ”förhållandena för att godkänna dem finns inte längre”.

Det var i november 2015 regeringen beslutade att införa gränskontroller i Malmö, Trelleborg och Helsingborg och i januari 2016 beslutades även att id-kontroller skulle införas.

I maj i år togs dock id-kontrollerna bort. Avseende gränskontroller för en förlängning bara ske tre gånger oavsett tidsperiod.

På nationella gränsskyddet tror man sig dock kunna fortsätta med gränskontrollerna även efter den 12 november. I Frankrike har har man gränskontroller med hänvisning till den inre säkerheten, något Sverige också skulle kunna använda sig av. Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) är det i nuläget dock oklart ifall man kommer försöka göra detta även här.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.