Enligt EU-kommissionen betalar Sverige idag en lägre medlemsavgift än genomsnittet inom unionen och bör betala mer.

I dagsläget betalar Sverige ca 40 miljarder kronor i EU-avgift och är en av unionens största nettobetalare. Får EU-kommissionen som den vill kommer denna att höjas med ytterligare 15 miljarder, vilket skulle innebära en ökning på 35 procent.

Tidigare har S och MP sagt sig vara emot höjningen medan stödpartierna C och L ser den som acceptabel. SD anser att med Storbritanniens utträde måste budgeten rimligen minska då antalet medlemsländer minskar, precis som den höjs då antalet medlemmar ökar.

Sverige har möjlighet att lägga in ett veto mot en höjd avgift, något en majoritet av de tillfrågade ansåg borde göras då Sifo frågade svenska folket förra året.

LÄS ÄVEN: EU-kommissionen vill chockhöja svenska EU-avgiften

Samtidigt som EU:s budgetförhandlingar pågår för fullt besökte Gert-Jan Koopman, generaldirektör på EU-kommissionen, Stockholm.

– Sverige är ett av de rikaste EU-länderna och det är inte mer än rättvist att Sverige betalar sin del av EU-budgeten, säger Koopman.

Sveriges medlemsavgift ligger idag på 0,7 procent av BNP jämfört med genomsnittet på 0,8 procent. Enligt Koopman kan höjningen låta hög, men han menar att den i själva verket bara blir omkring tio procent då tillväxten samtidigt ökar.

Strid om migranter
Sverige vill att EU:s bidrag ska villkoras så att länder som inte tar emot migranter ska straffas ekonomiskt, något som unionens lagstiftning inte tillåter, i stället vill kommissionen att mottagarländerna ska få extra bidrag.