ylva-johansson-tullen-gränskontroll-öresundsbron

Anders Henrikson, CC BY 2.0 / Facebook

Inrikes

EU kräver att Sverige slopar gränskontrollerna

Publicerad 9/21/2022
Annons

Så fort en ny svensk regering kommit på plats kräver EU-kommissionen att denna tar bort gränskontrollerna. EU-kommissionär för inrikesfrågor Ylva Johansson (S) är en av dem som trycker på för att det ska bli fritt fram igen.

I måndags besökte Ylva Johansson Skåne dit hon tagit sig via Kastrup och Öresundsbron. Johanssons bil blev dock inte kontrollerad av passkontrollanter.

LÄS ÄVEN: Förlängd dansk gränskontroll – Sverige utgör islamisthot

– Jag har inte några starka personliga känslor kring detta, men i min roll som EU-kommissionär ligger att försvara EU:s regelverk. Det tänker jag göra, säger hon till Sydsvenskan.

– I mina ögon fungerar det inte för Sverige att fortsätta med interna gränskontroller på samma grunder som man en gång införde dem. Här måste det till en förändring, säger hon.

Hänvisar till EU-domstolen

Johansson hänvisar till ett färskt österrikiskt domstolsfall där hon menar att EU-domstolen är tydlig med utfallet – om det finns en regel som säger att inre gränskontroller kan gälla högst sex månader kan de inte vara i kraft längre än så.

– Det här måste ju jag naturligtvis agera utifrån.

Infördes 2015

Gränskontrollerna i Malmö, Helsingborg, Trelleborg och Ystad infördes i samband med migrantkrisen 2015 och skulle vara tillfälliga. Numera motiveras de av säkerhetsskäl och förlängs ett halvår i taget. I november kan nästa förlängning komma – eller inte om EU och Ylva Johansson får som de vill.

– Jag ska ta kontakt med den nya svenska regeringen om den här frågan. Jag har tidigare haft kontakt med Mikael Damberg när han var inrikesminister. Det återstår att se vem som blir ansvarig minister i den nya regeringen, säger Ylva Johansson.

LÄS ÄVEN: EU-toppen Ylva Johansson stickar på arbetstid – har 246 000 i månadslön

– Vi har ett läge som klarnat. Medlemsländerna måste anpassa sig till det. Det är så vi styr EU.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons