EU-parlamentet kräver i en resolution att Ukraina bjuds in till militäralliansen Nato. Det beslutade parlamentet med bred majoritet vid en omröstning i franska Strasbourg under torsdagen.

I resolutionen anklagas Ryssland för att begå krigsbrott, brott mot mänskligheten, folkmord och det hävdas att Ryssland genom ett terrordåd såg till att Kachovka-dammen över floden Dniepr i Ukraina sprängdes förra veckan. Ukraina och Ryssland skyller dammkollapsen på varandra.

VIDEO: Kachovka-dammen har beskjutits av Ukraina flera gånger

Resolutionen påminner mycket om den som antogs i november förra året i vilken Ryssland klassas som en terrorstat.

Bjud in Ukraina till Nato

I den resolution parlamentet röstade ja till idag krävs att Ukraina blir medlem i Nato ”så snart som möjligt” när kriget är över. Så länge kriget pågår ska militäralliansen ge landet säkerhetsgarantier och fortsatt militärt stöd i kriget mot Ryssland, heter det. Parlamentet vill att det tas fram ett ramverk för hur det stödet till Ukraina och dess integration i Nato ska genomföras vid Nato-toppmötet nästa månad.

Hela 425 av EU-parlamentarikerna, inklusive samtliga närvarande svenska ledamöter, röstade för resolutionen. Endast 38 röstade emot och 42 avstod från att rösta.

Motståndet mot ett ukrainskt Nato-medlemskap kommer främst från Alternativ för Tyskland, Frihetspartiet i Österrike, Nationell samling i Frankrike, tyska Vänstern, Förenade Vänstern i Spanien, samt ett antal andra nationalistiska och socialistiska partier runt om i unionen. Dessutom röstade en handfull oberoende EU-parlamentariker nej till resolutionen.