Trots att Sverige i vissa fall redan betalt för sjukvårdsutrustning skickas de inte hit. Anledningen är att vissa länder stängt gränserna även för export och infört begränsningar.

EU sades handa om frihandel, solidaritet och effektivitet. Men i coronakrisen har det visat sig att man är sin egen lyckas smed.

Flera EU-länder stänger sina gränser vilket även hindrar export av sjukvårdsutrustning till Sverige, trots att de redan beställts och betalats för. Tyskland, Frankrike, Danmark, Polen, Tjeckien, Österrike är sådana exempel.

– De senaste veckorna har vissa EU-länder hindrat export av materiel och utrustning till andra EU-länder, även leveranser av sådant som redan beställts och betalats för. Det är inte en inre marknad som fungerar som den ska, säger handelsminister Anna Hallberg (S) till SVT.

Även när svenska företag har fabriker i andra EU-länder har leveranser stoppats.

Kommentarerna på sociala medier är inte nådiga.

”Så mycket var EU värt”, säger en Hans Lund. ”När det är kris upphör gemenskapen”, skriver en annan. ”Jobbig stämning på nästa EU-möte”, hånar en tredje.

Hallberg (S) vill fortsätta exportera utanför EU

I söndags beslutade EU-kommissionen att export av sjukvårdsprodukter utanför EU inte ska tillåtas annat än med särskilt tillstånd.

– Vi behöver utrustningen i våra egna sjukvårdssystem, sa von der Leyen, EU-kommissionens ordförande.

Men trots bristen på sjukvårdsprodukter, och svårigheten att få dessa levererade till Sverige, anser Hallberg (S) att exportförbud utanför EU inte är bra.

– Vår grundinställning att vi vill se så få handelshinder som möjligt, insisterar hon.