Efter att den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan för några veckor sen öppnade gränsen mot Europa, och tusentals migranter uppmanades att illegalt ta sig vidare norrut i EU, möttes det med förstärkta och stängda gränser. Nu har EU gått med på att ge Turkiet ännu mer pengar.

Avtalet som slöts mellan EU och Turkiet 2016 gick bland annat ut på att EU skulle betala 60 miljarder kronor för att migranter från en rad olika länder på jakt efter en bättre tillvaro inte skulle kunna ta sig vidare till Europa. Enligt Turkiet har bara hälften av denna summan betalats, något EU hävdar beror på att många av de projekt pengarna var avsedda för inte ännu har kommit igång eller blivit genomförda.

LÄS ÄVEN: Fruktlöst möte mellan Erdogan och EU

Efter ett möte i Bryssel ska EU och Erdogan endast ha kommit överens om att man inte är överens, men nu har man alltså kommit ett steg längre i förhandlingarna. Efter ett videomöte med den tyska förbundskanslern Angela Merkel, franske presidenten Emmanuel Macron och brittiske premiärministern Boris Johnson står det klart att unionen lovar mer pengar till Turkiet. Exakt hur mycket mer är dock oklart.

Fler löften att infria

Något man också enades om 2016 var visumfria resor till EU för turkiska medborgare, något Erdogan fortsatt trycker på. Från EU hävdar man att detta bara kommer uppfyllas ifall Turkiet ställer upp på kraven om en ökad respekt för mänskliga rättigheter i landet.

LÄS ÄVEN: Erdogan jämför Grekland med Nazityskland – får hjälp av Ylva Johansson

Turkiet vill också att landets EU-medlemskapsförhandlingar ska återupptas.