josep borrell

European Parliament from EU, CC BY 2.0

Europeiska Unionen

EU: Måste välkomna tio nya unionsmedlemmar

Publicerad 9/1/2023
Annons

EU måste förbereda sig på att utvidga blocket med tio nya länder och förhandla om en tidsram för deras anslutning för att påskynda förberedelserna. Det säger Josep Borrell, Europeiska unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, efter ett informellt möte med EU:s utrikesministrar i spanska Toledo.

Enligt Borrell bör Ukraina och västra Balkan läggas till i listan över nya EU-medlemmar. Han hävdade att konflikten i Ukraina hade påskyndat processen för EU:s utvidgning.

LÄS ÄVEN: Ny EU-lag gör identifikation obligatoriskt för kryptoöverföringar

Han kräver att politiska mål sätts upp för att ge ny kraft till denna process och uppmanade EU att förbereda sig för antagandet av tio nya medlemsländer.

– Under dessa omständigheter kommer att sätta en viss horisont, en viss tidsram, göra det möjligt för EU:s medlemsländer och kandidatländer att fokusera sina ansträngningar, sa Borrell.

Detta är första gången som en tjänsteman på så hög nivå i Bryssel direkt har föreslagit att fastställa en specifik tidsram för anslutningen av nya EU-medlemmar.

Ukraina

Han uppmanade också medlemsländerna att påskynda sina ammunitionsleveranser till Ukraina eftersom EU för närvarande ligger betydligt under de utlovade en miljon haubitsgranater som utlovades i mars.

– Nu är det upp till medlemsländerna att ge konkreta order i dessa ramavtal med industrin, sa Borrell till reportrar efter ett möte med EU:s försvarsministrar.

LÄS ÄVEN: EU upprättar sanningsministerium för att bekämpa ’desinformation’

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons