EU vänder sig till Världshandelsorganisationen (WTO) för att lösa en handelskonflikt med Kina. Det skriver EU-kommissionen på sin hemsida.

Den kinesiska regeringen uppges ha infört olika former av handelshinder mot EU-landet Litauen. Bland annat anklagas Kina för att försöka pressa europeiska företag som exporterar till Kina att bojkotta litauiska underleverantörer.

Bakgrunden till Kinas bojkott av Litauen är att Taiwan öppnade ett konsulat i Litauens huvudstad Vilnius i november förra året. Litauen har gått med på att låta konsulatet innehålla statsnamnet ”Taiwan”, till skillnad från exempelvis konsulatet i Stockholm som officiellt heter ”Taipei Mission in Sweden”.

Regeringen i Peking anser att Taiwan är en del av Kina. De ser generellt mellan fingrarna på konsulat och beskickningar som bär huvudstaden Taipeis namn, eftersom de ses som mindre officiella representationer för en självständig stat än när statsnamnet ”Taiwan” används. Konsulatet i Vilnius heter officiellt ”The Taiwanese Representative Office”, vilket sticker i ögonen på kineserna.

EU anser emellertid att Kinas agerande mot Litauen är i strid med ingångna handelsavtal.

”Eftersom försök att lösa detta bilateralt har misslyckats, har EU tvingats inleda tvistlösningsförfaranden mot Kina. De WTO-samråd som inleddes i dag är det första steget i denna process”, skriver EU-kommissionen.