Under den pågående pandemin arbetar och röstar parlamentsledamöterna i EU-parlamentet hemifrån. Trots detta kräver de att traktamentena på 3 550 kronor per dag ska fortsätta rulla in.

Enligt reglerna ska traktamentet gå till ”hotellkostnader, måltider och övriga utgifter” parlamentsledamöterna har under ”tjänsteresa i Bryssel eller Strasbourg”. EU-parlamentarikerna arbetar i genomsnitt 16 dagar i månaden i en av de två städerna, vilket resulterar i en summa på 57 000 skattefria kronor per månad.

– Omröstningarna förblir, oavsett var vi befinner oss, det viktigaste i vårt parlamentariska arbete. Det är därför som vi borde överväga att ha kvar dagtraktamentena, sade den tyska, liberala EU-parlamentarikern Nicola Beer, till Brysselsajten Euobserver i veckan som gick, rapporterar SvD.

Beer, som också anser att de inte ska ”straffas” för att de får jobba hemifrån, får bland annat stöd av polacken Karol Karski, en av EU-parlamentets fem så kallade kvestorer som ansvarar för att regelboken efterföljs.

Fler fördelar

Få av parlamentarikerna har dock några hotell- och restaurangkostnader. De flesta har en övernattningslägenhet och äter i parlamentets skattesubventionerade matsalar. Dessutom tas officiella jobbluncher- och middagar på representationskontot och man har tillgång till gratis limousinservice och chaufför.

Utöver det generösa traktamentet tillkommer även ytterligare 50 300 skattefria kronor i månaden till ”allmänna utgifter” som inte behöver redovisas.

Frågan ligger nu i parlamentets högsta beslutande organ för internfrågor, ”Byrån”.