Liberalernas toppolitiker Cecilia Wikström lyfter för sitt arbete som EU-parlamentariker drygt 92 000 kronor per månad sedan tillkommer höga ersättningar för resor och traktamenten. Trots att det är ett heltidsuppdrag har Wikström även tid med två sidouppdrag som genererar ytterligare 70 000 kronor varje månad. ”Jag har hög arbetskapacitet”, säger Wikström.

Cecilia Wikström har arbetat i Europaparlamentet sedan år 2009 och fick i förra veckan förnyat förtroende som toppkandidat inför EU-valet. Wikström omnämns även som en potentiell partiledarkandidat nu när Jan Björklund har aviserat sin avgång. Hon har profilerat sig som en förespråkare för ökad invandring till Sverige – det är enligt Wikström det enda sättet för landet att upprätthålla välfärd och konkurrenskraft.

En genomgång av EU-parlamentarikernas sidouppdrag som SVT har utfört visar att Wikström även utför uppdrag åt privata aktörer. Det handlar bland annat om ett sidouppdrag för det börsnoterade medicinteknikföretag Elekta. Wikström säger att hon solidariserat sig med Elekta eftersom hon anser att företaget förbättrar människors hälsa. Ytterligare ett uppdrag är hos Beijer Alma, en internationell industrigrupp med inriktning på komponenttillverkning och industrihandel.

 

Cecilia Wikström visar upp sin exklusiva Louis Vuitton-väska.

När det gäller Elekta är bolagets huvudägare och styrelseordförande, Laurent Leksell, bland annat känd från SVT:s Uppdrag Granskning och ”Paradisläckan” där det avslöjades hur Leksell använt sig av komplicerade bolagsupplägg i lågskattelandet Malta för att avsevärt minska sin skatt. Bland annat finansierade Leksell en större fritidsbåt för omkring 60 miljoner kronor genom att sälja aktier i Elekta via ett bolag på Malta som han själv kontrollerar. På det här sättet undvek Leksell reavinstskatt på aktieförsäljningen.

Leksell är inte anklagad för något brottsligt, men Skattemyndigheten har upptaxerat honom med 14 miljoner kronor. Det är däremot ingenting som Wikström diskuterar med honom.

– Min roll handlar om bolaget, jag har aldrig talat med honom om skatteaffärer, säger Wikström.

Inte söka finansiell vinning
I sitt heltidsarbete i EU-parlamentet tjänar Wikström drygt 92 000 kronor per månad. Sedan tillkommer höga ersättningar för resor och traktamenten. Det är tillåtet för en EU-parlamentariker att inneha sidouppdrag utanför EU-arbetet men kravet är att personen också redovisar alla inkomster.

Det finns även en uppförandekod för parlamentariker som anger att man inte bör söka finansiell vinning och även avhålla sig från arbeten som kan skapa intressekonflikter med förtroendeuppdraget. Det är något som Wikström kommenterar med att hon aldrig skulle kunna tänka sig att arbeta för ett amerikanskt multinationellt bolag som läskedrycksföretaget Coca-Cola.

– Jag skulle aldrig ta uppdrag för Coca-Cola eller bolag jag inte tror på. Men jag tror på EU, därför vill jag jobba i Bryssel, säger Wikström.

Skatteflykt och skatteplanering
På senare år har frågor om skatteflykt och skatteplanering varit högprioriterade frågor i EU-parlamentet. Partier på både höger- och vänsterkanten arbetar för att stoppa EU-länder som Malta från att fungera som skatteparadis. Wikström säger sig dela målsättningen att stoppa skatteflykt men hon har ingen lust att kommentera hur hon ser på att hennes egen chef Laurent Leksell använder sig av avancerade skatteupplägg på Malta för det bolag som hon själv mottar arvoden från varje månad.

Arbetstid
En annan aspekt på problematiken med att inneha flera uppdrag samtidigt är om det medger att man lägger ned den tid som krävs för att utföra ett ordentligt arbete som förtroendevald EU-parlamentariker. SVT frågar Wikström huruvida dubbla löner också kräver att hälften av tiden går åt till att engagera sig i sidouppdragen. Wikström förklarar att hon ”har hög arbetskapacitet”.

Andra hinner inte med
Samtidigt svarar både Sverigedemokraten Kristina Winberg och Socialdemokraten Alexander Gabelic att de inte innehar några sidouppdrag med förklaringen att tiden inte räcker till. Winberg beskriver uppdraget som ”så betungande att det är svårt att hinna med annat”. Även Gabelic gör en liknande beskrivning och menar att ”tar man uppdraget på allvar har man inte tid till annat – det är ett heltidsuppdrag”.

Möter kritik från flera håll
Marja Lemne är lektor i statsvetenskap och kritisk till uppgifterna att EU-parlamentariker sitter i privata bolagsstyrelser och lyfter höga sidoinkomster. Lemne kallar det för både allvarligt och olämpligt.

Även i sociala medier är det många som reagerar kritiskt på nyheten. En person anser att Wikström använder svenska skattebetalares pengar för att utöva politiskt påtryckningsarbete åt sina företag.