En man i 40-årsåldern som tros vara från Afghanistan häktades idag på sannolika skäl misstänkt för att först ha våldtagit en kvinna i Norberg, för att därefter knuffa ned henne i ett gruvschakt. Mannen uppges ha kommit till Sverige i samband med flyktingkrisen 2015, har nekats uppehållstillstånd, men trots det stannat kvar i landet.

Det var i fredags eftermiddag som en förbipasserande pappa med barn hörde en kvinna ropa på hjälp från ett gruvhål vid Långgruvan väster om Avesta, i Norbergs kommun. Det visade sig att kvinnan, som kommer från Afghanistan, blivit våldtagen, nedknuffad i gruvhålet och lämnad att dö där.

LÄS MER: Afghansk kvinna våldtogs och kastades ner i gruvhål – lämnades att dö

En man i 40-årsåldern greps under helgen och anhölls under måndagen misstänkt för våldtäkt och försök till mord. Han begärdes under tisdagseftermiddagen häktad på sannolika skäl misstänkt för de brotten.

Mystisk trebarnspappa

Den nu häktade mannen uppges ha kommit till Sverige i samband med flyktingkrisen 2015, men saknar uppehållstillstånd. Han har stannat kvar i landet och inte velat återvända till sitt hemland.

– Han har ett samordningsnummer i Sverige och då år man inte folkbokförd, berättar en handläggare på Skatteverket för Samnytt.

Mannen kallar sig Mohamad Amini, talar persiska och är enligt de födelseuppgifter han uppgett 41 år gammal. Hans identitet är emellertid inte styrkt, och svenska myndigheter har inte lyckats klarlägga vilket land han är medborgare i. Mycket tyder dock på att han kommer från Afghanistan.

Av domstolshandlingar som Samnytt tagit del av har mannen tre barn, men ingen fru.

Ville inte gifta sig

Enligt uppgift till Aftonbladet var den kvinna som hittades i gruvhålet mellan Avesta och Norberg en kvinna som Mohamad Amini ville gifta sig med. Kvinnan tackade emellertid nej till mannens frieri, och han hämnades då genom att våldta henne och knuffa ned henne i gruvhålet.

– Hon har haft tur. Det var ju lite snö i botten på hålet som hon kan ha landat på som kan ha dämpat fallet. Men det är ändå en hög höjd. Det brukar inte sluta så väl när man faller från 20 meter, säger Lars Johansson, styrkeledare vid räddningstjänsten i Avesta, till kvällstidningen.

Kvinnan firades upp ur gruvschaktet med hjälp av helikopter. Det är ännu inte klarlagt hur länge kvinnan var fast i gruvhålet innan hon räddades.

Tidigare dömd

Mohamad Amini är tidigare dömd för brott. Han är två gånger dömd för olovlig körning och en gång för ringa narkotikabrott. Varje gång har påföljden stannat vid böter.

Vid den olovliga körningen 2021 uppgav mannen att han har ett afghanskt körkort.

Amini dömdes för brott första gången 2019. Det var i samband med det han fick sitt samordningsnummer, eftersom han innan dess var identitetslös.

– Det var polisen som rekvirerade samordningsnumret 2019, berättar handläggaren på Skatteverket för Samnytt.