karnkraft-hallbar2
Utrikes

EU-parlamentet godkänner kärnkraft och gas som hållbara

Publicerad 7/7/2022
Annons

Efter att klimatalarmisterna i EU-parlamentet misslyckats med att få ihop den kvalificerade majoritet som krävdes för att fälla EU-kommissionens förslag om ett godkännande står det klart att kärnkraften tas med i den så kallade taxonomin för hållbara investeringar. Så sker också med naturgas.

Det såg länge ut som om den klimatsmarta kärnkraften skulle straffas som energislag genom att inte klassas som hållbar. Detta trots att den enligt experter är det mest CO2-neutralaste alternativet. Det hade inneburit stora svårigheter ur investeringssynpunkt att bygga ny kärnkraft.

Onsdagens omröstning i EU-parlamentet slutade i röstsiffrorna 328-278 mot förslaget, men det räckte inte då det krävdes en kvalificerad majoritet på 353 nej-röster för att fälla kommissionens förslag.

Klimatalarmister missnöjda

I juni togs frågan upp i två av EU-parlamentets utskott där en majoritet röstade nej till att inkludera gas och kärnkraft i taxonomin för hållbara investeringar. Det fanns därför skäl att befara att det skulle bli nej även när parlamentet som helhet tog ställning.

Många är lättade över dagens besked eftersom en stabil och samtidigt klimatvänlig framtida elförsörjning förutsätter ett ansenligt inslag av kärnkraft. Från klimatalarmistiskt håll är man dock missnöjd. Här vill man endast se energislag i mixen som man definierar som ”förnybara” som sol och vind.

Den svenska S-regeringen finns bland dem som i brev till Bryssel protesterat med att investeringar i naturgas klassas som hållbara. Beträffande kärnkraften ser det ut som att Socialdemokraterna är på väg att byta fot tillbaka till sin gamla positiva hållning efter ett antal mandatperioders eftergifter för kärnkraftsfientliga regeringspartnerna Miljöpartiet.

Läs flera artiklar på Samnytt om turerna kring kärnkraftens hållbarhet HÄR:

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
836Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons