Omröstningen gick igenom med 370 röster för och 109 mot. Den är dock inte bindande och från turkisk håll avvisar man omröstningen som meningslös.

Som skäl till omröstningen och dess resultat anger EU-parlamentet svåra politiska och demokratiska brister under president Erdogan.

”EU-parlamentet förblir allvarligt oroliga över Turkiets dåliga historia med att upprätthålla mänskliga rättigheter, rättssäkerheten, mediefrihet och kampen mot korruption liksom dess maktfullkomliga presidentsystem”, skriver EU-parlamentet i ett uttalande i förra veckan.

För att officiellt avbryta Turkiets EU-medlemskapsförhandlingar måste en majoritet av EU-ländernas regeringar rösta för att göra så.

– Förutom överträdelserna mot de mänskliga rättigheterna, nedmonterandet av rättssäkerheten och det faktum att Turkiet har världsrekordet i antalet fängslade journalister, konsoliderar den nyligen förändrade konstitutionen Erdogans auktoritarism, sa Kati Piri, en holländsk lagstiftare och EU-rapportör om Turkiet.

I ett uttalande från det turkiska utrikesdepartementet kallar man omröstningen ”ensidig” och ”grundlös” och man understryker att ett turkiskt EU-medlemskap fortfarande är deras strategiska mål.