På torsdagen talade EU-parlamentets talman, italienaren David Sassoli, inför det grekiska parlamentet. Där sade han sig bland annat vilja se en permanent coronafond, även då pandemin är över, där pengar från länder som Sverige ska fortsätta strömma till de misskötta ekonomierna framför allt i södra Europa.

Enligt Sassoli har Europa förändrats och kan inte gå tillbaka till de ”tidigare misslyckade finansiella regler” som rådde innan pandemin. I talet uppmanade han Europa att lära läxorna av den finansiella krisen och då pandemin nu lättar är det läge för att titta på vad som fungerar och inte fungerar för Europa samt vad som kan förbättras.

Enligt Sassoli ledde reglerna innan pandemin med Stabilitets- och tillväxtpakten, som stoppades för 15 månader sen, till att medborgare lämnades efter och ojämlikhet och orättvisa. Nu vill han se ett nytt regelverk som ska förena européerna med en bättre framtid.

Under pandemin ska EU ha sett att det var nödvändigt att utfärda gemensam skuld genom coronafonden Next Generation EU med en budget på 7 500 miljarder kronor varav 150 miljarder kommer från de svenska skattebetalarna. Detta var något som tidigare saknats som reaktion på den finansiella krisen, menar han.

Permanenta instrument

Vidare sa Sassoli att han är glad att kunna meddela att många i det grekiska parlamentet uppgett att de vill göra några av de nya instrumenten permanenta ”för att ge Europa, våra nationella system, våra länder mer kapacitet och mer resurser att återhämta sig från en sådan djup kris”.

– Vi ser att Europa som kommer ut ur covid-19-pandemin inte är samma som kom ut ur den finansiella krisen.