Ifall Ungern använder sitt veto för att förhindra ett nytt stödpaket värt 50 miljarder euro till Ukraina kommer EU ändå kunna genomföra det. Unionen utarbetar nu en plan för att möjliggöra hur man ska kringgå Ungern.

EU:s verkställande befattningshavare har föreslagit att utöka budgetstödet för att hjälpa Ukraina betala löner och klara andra utgifter när kriget fortsätter. EU:s 27 medlemsländer ska rösta om paketet vid ett toppmöte den 14-15 december i Bryssel.

LÄS ÄVEN: Orban: Ingen brådska med Sveriges Natoansökan

Vissa oroar sig för att biståndet kan blockeras av Ungerns premiärminister Viktor Orban, som motsatt sig liknande stöd tidigare, då sådana utbetalningar från EU:s gemensamma budget behöver enhälligt stöd från alla medlemsländer.

I en kommentar säger den ungerska regeringens talesperson Zoltan Kovacs att allt ekonomiskt stöd till Ukraina borde vara skilt från EU:s budget och att EU behöver en ny strategi för landet.

Kommer klubbas igenom oavsett

Om Budapest lägger sitt veto sa två EU-tjänstemän att unionen ändå hade ett sätt att komma runt det genom att be var och en av de andra EU-regeringarna att inrätta ett eget hjälppaket och sammantaget skulle det bli lika mycket.

– Frågan om pengar för Ukraina kommer att lösas på ett eller annat sätt, Kiev kommer att få EU-stöd, säger en EU-tjänsteman till Reuters.

Samma strategi kan dock inte användas då EU-länderna i december ska ta ställning till att föra vidare Ukraina i processen mot ett EU-medlemskap.

27 miljarder euro

Enligt siffror från Bryssel har EU-länderna sedan krigets början skickat militärt stöd värt 27 miljarder euro till Ukraina.

LÄS ÄVEN: Orban avvisar EU:s omfördelning av migranter