Enligt den nya EU-pakten för migration och asyl, som röstades igenom av EU:s inrikesministrar i torsdags, kommer medlemsländerna vara skyldiga att i ”frivillig solidaritet” ta emot ett visst antal migranter alternativt betala 22 000 euro per migrant för att slippa. I Ungern avvisar premiärminister Viktor Orban det nya systemet.

Enligt den nya pakten får EU omplacera upp till 30 000 migranter per år till medlemsländer som inte har några, men denna siffra kan stiga till 120 000 under kommande år om paketet antas slutgiltigt.

Även om en liten andel av dessa 120 000 skickas till Ungern kan landet bli tvunget att betala miljarder under de närmaste åren.

LÄS ÄVEN: Viktor Orban varnade för demografiskt självmord: ”Det är Europas sjukdom”

Enligt Ungerns premiärminister Viktor Orban missbrukar Bryssel sin makt och vill göra Ungern till ett invandrarland med våld. Han anser också att de nya reglerna inte ger landet många valmöjligheter.

Orban menar att migranter till Ungern helt strider mot landets intressen och det ungerska folkets vilja. Han påpekar också att migranter anländer till Europa på inbjudan av västländer som uppmuntrar immigration, speciellt Tyskland.

Förlorad kontroll

– Europeiska unionen skulle införa en obligatorisk fördelning av migranter mellan medlemsländerna och, om den relevanta lagstiftningsprocessen går igenom, kommer medlemsländerna inte att ha något att säga till om avseende vem som kommer att bo på deras territorier, säger Bence Rétvári, den ungerska parlamentariska statssekreteraren för inrikesministeriet.

För att slippa mottagande kan länder köpa sig fria för 22 000 euro per migrant. För ca 10 000 migranter skulle det kosta Ungern 220 miljoner euro. Under loppet av ett decennium kan denna siffra snabbt uppgå till miljarder.

LÄS ÄVEN: Orban: Västerlänningar trötta på mångkultur välkomna till Ungern