På måndagen gav ministerrådet i EU klartecken till att det omstridda upphovsrättsdirektivet kan börja implementeras. I morgon onsdag är det dags för ännu ett internetfilter att röstas igenom i EU, denna gång ett så kallat terrorfilter. Liksom upphovsrättsdirektivet är inte heller detta oproblematiskt, skriver journalisten Emanuel Karlsten som hårdbevakat turerna.

Det nya filtret syftar till att få bort all slags terrorpropaganda, och det ska gå snabbt – inom en timme efter att sajten ifråga har uppmärksammats på innehållet.

LÄS ÄVEN: EU:s kontroversiella upphovsrättsdirektiv nu slutligt godkänt

Till skillnad från upphovsrättsdirektivet finns i detta fall inga undantag för om sajten är liten eller tjänar pengar. Sajten är ansvarig för brottet och följer de inte reglerna gör de sig skyldiga till brott. Böter ska utdelas på upp till fyra procent av bolagets globala omsättning.

Förslaget som antagits av utskottet är mycket mildare än det kommissionen och ministerrådet föreslagit – i det finns inga obligatoriska uppladdningsfilter, istället innehåller det en 12-timmars regel för första gången en sajt uppmanas att radera terrorpropaganda. Justitieminister Morgan Johansson (S) har tillsammans med sina EU-kollegor tagit fram en betydligt strängare hållning. I deras förslag ska alla sajter införa filter och myndigheter i respektive land ska kunna kräva att det de anser vara terrorpropaganda tas bort.

I onsdagens votering avgörs vilket mandat parlamentet skickar med i förhandlingarna med ministerrådet.

”Terrorpropaganda innebär ett stort problem och hot mot demokratin, men ska vägas mot konsekvenserna för mer reglering, mer övervakning, mer kontroll. Här behövs föras en viktig debatt, men utrymmet för det är just nu inte tillgängligt”, skriver Karlsten.