Ett rekordstort antal migranter uppges ha tagit sig in i Litauen via gränsen till Belarus sedan spänningarna ökat mellan Bryssel och Minsk. Nu har första teamet från Frontex anlänt och ytterligare förstärkningar är på väg.

Ett första team bestående av sex vakter från Europeiska unionens gränsbyrå Frontex anlände till Litauen i fredags, sedan den baltiska staten larmat om en kraftig ökning av migranter som strömmar i från Belarus.

Enligt den litauiska gränsbevakningen greps 150 migranter redan under de första 24 timmarna sedan Frontex anlänt, vilket uppges vara nära dubbelt så många gripanden som under hela 2020. Hittills i år uppskattas minst 800 personer olagligen ha korsat den 68 mil långa gränsen, skriver Aljazeera.

LÄS ÄVEN: Lukasjenko hotar översvämma Europa med migranter och droger

Lukashenko har tidigare hotat med att öppna gränsen

Den litauiska regeringen, som är starkt kritisk till den belaruske presidenten Alexander Lukashenko, misstänker att hans regering medvetet låter migranter passera gränsen.

Lukashenko har tidigare hotat med att inte längre stoppa flödet av illegala invandrare och flyktingar från andra länder som vill in i EU. Detta sedan kommunikationen mellan hans regering och Bryssel havererat efter att Lukashenko, i maj, tvingade ner ett passagerarplan och arresterade journalisten Roman Protasevich.

LÄS ÄVEN: Lukasjenko tvingade ned Ryanair-plan i Belarus – grep regimkritisk journalist

De flesta migranterna är från Mellanöstern

– Situationen är spänd och riskerar att försämras ytterligare. Vår målsättning är att ekonomiska migranter ska återvända till den plats de kom från, säger Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis till AFP.

Regeringen i Litauen har utlyst undantagstillstånd på grund av migrationsflödet från Belarus. För två veckor iordningställde militären ett tältläger för att husera det ökade antalet migranter, varav de flesta är enligt uppgift från Mellanöstern. Antalet gränsvakter från Frontex ska under månaden ökas till 30 man längs gränsen.

LÄS ÄVEN: Löfven stoppade flyg från Belarus till Sverige – nu landar belarusiskt flyg på Arlanda

Europaparlamentets president ”orolig” över migrationsströmmarna

Europaparlamentets president David Sassoli har uttryckt oro över migrationsströmmarna. ”Än en gång spelar någon med människors liv på ett oacceptabelt vis”, twittrade han och efterfrågade samtidigt ett gemensamt asyl- och migrationssystem för EU.

EU har infört ekonomiska sanktioner mot Belarus, som i sin tur har dragit sig ur det så kallade Europeiska partnerskapsprogrammet.

Belarus skakades av månadslånga protester under förra året sedan Lukashenko omvalts för sjunde gången, i vad oppositionen uppger var riggade val. Myndigheterna gick hårt åt demonstranterna och tusentals arresterades. De flesta av Lukashenkos motståndare uppges nu antingen sitta i fängelse eller ha flytt utomlands.