Arrangörer av EU:s Europe Day-evenemang i Tel Aviv meddelade att de ställer in den diplomatiska mottagningen och alla tal eftersom de ”inte vill erbjuda en plattform till någon vars åsikter strider mot de värderingar EU står för”, detta efter att den påstått högerextreme nationelle säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir insisterade på att tala vid ceremonin.

Utöver minister är Itamar Ben-Gvir även ledare för det nationalistiska och ortodoxa partiet Otzma Yehudit – av vissa även betecknat som högerextremt.

Nästan alla EU-ambassadörer motsatte sig Ben-Gvirs deltagande i evenemanget förutom Ungerns och Polens.

LÄS ÄVEN: EU rasar mot Polen och Ungern – tog egna beslut

Som svar på att man hellre ställer in den diplomatiska mottagningen än låter Ben-Gvir tala gjorde ministern ett uttalande:

– Det är synd att Europeiska unionen, som påstår sig representera demokratins och mångkulturens värderingar, utövar odiplomatisk tystnad.

– Det är en ära och ett privilegium för mig att representera den israeliska regeringen, de heroiska IDF-soldaterna och Israels folk i varje forum.

Skämmas ut inför världen

Tysklands ambassadör i Israel, Steffen Seibert, twittrade att han ”önskade att detta inte hade varit nödvändigt” och att han ”ser fram emot att fira Europa och de värderingar som förenar oss vid det kulturella evenemanget”.

Oppositionsledaren Yair Lapid anklagade den israeliska regeringen för att ”engagera sig i onödiga konflikter och orsaka en kris med EU i det enda syftet att låta Ben-Gvir hålla ett onödigt tal som skulle skämma ut oss inför världen”.

Kansliet för ministern släppte ett uttalande som säger att Ben-Gvir skulle använda sitt tal för att berätta för EU-representanterna att det är ”olämpligt för EU-länder att finansiera initiativ mot IDF-soldater och israeliska medborgare”.

LÄS ÄVEN: EU upprättar sanningsministerium för att bekämpa ’desinformation’