En stor muthärva, där högt uppsatta politiker och fackrepresentanter misstänks vara inblandade, håller på att utredas av polisen i EU-sätet Bryssel. Eva Kaili, en av 14 vice talmän i EU-parlamentet, är en av dem som gripits av belgisk polis. Det uppger källor för AFP och den belgiska tidningen Le Soir.

Belgisk polis har de senaste fyra månaderna utrett en misstanke om att Qatar har försökt muta politiker och fackrepresentanter för att de ska fatta beslut som är fördelaktiga för det landet.

”I flera månader har federala utredare misstänkt att ett land vid Arabiska halvön försökt få inflytande över ekonomiska och politiska beslut i EU-parlamentet, genom att betala stora summor pengar eller erbjuda gåvor till tredje part med betydande politiska eller strategiska positioner inom EU-parlamentet”, skriver det belgiska federala åklagarämbetet i ett pressmeddelande.

Under fredagen slog polisen till på först 16 olika platser i centrala Bryssel – och sedan ytterligare ett antal. Under räderna kunde polisen beslagta mobiltelefoner, datautrustning och hela 600 000 euro i kontanter.

Socialdemokratiska politiker misstänks ha mutats

Den grekiska tillika socialdemokratiska politikern Eva Kaili greps i korruptionsräden och togs till förhör. Detta efter en husrannsakan som gjordes efter att polis tidigare på dagen hade förhört en av hennes närmaste medarbetare.

Pier-Antonio Panzeri, en italiensk tidigare ledamot i EU-parlamentet från samma partigrupp som Kaili, socialdemokratiska S&D, är en av de fem som gripits i räderna och förhörts av belgisk polis. Hos honom ska man ha hittat ungefär 50 000 euro i kontanter.

EU-parlamentet vill emellertid inte uttala sig om händelsen med hänvisning till att de inte kommenterar juridiska händelseförlopp.

LÄS ÄVEN: Qatar konverterar VM-besökarna till islam