eu ursula von der leyen

Ursula von der Leyen/ EU-kommssionen. Foto: EU 2019 / Corentin Béchade

Utrikes

EU utlovar klimatlag till 2020 – för 100 miljarder euro

Publicerad 12/4/2019
Annons

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen lovar nu en europeisk klimatlag och en enorm ekonomisk satsning på omställningen.

På onsdagen hade den nya kommissionen sitt första sammanträde i Bryssel. Den nya ordföranden Ursula von Der Leyen berättade efteråt att de vill satsa enorma summor pengar på en ny klimatlag.

– Vi arbetar på att kunna mobilisera 100 miljarder euro i investeringar, säger hon på en presskonferens efter sammanträdet.

LÄS ÄVEN: Hundratals forskare till FN: ”Det finns ingen klimatkris”

– EU måste gå före på det här området, säger hon.

Det har sedan tidigare kommit till allmänhetens kännedom att kommissionen jobbar på en klimatlag som kommer presenteras någon gång under 2020. Kommissionens mål är att EU ska vara ”klimatneutralt” år 2050.

Den nya omställningsfonden ska även använda pengar från EU-budgeten och Europeiska investeringsbanken för att ”hjälpa samhällen och områden att skapa en mer miljömässigt hållbar framtid”, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Klimat-Greta erkänner vänsteragenda: ”Klimatkrisen är rasismens och patriarkatets fel”

Budgetperioden kommer pågå fram till år 2027 vilket innebär att man planerar lägga 100 miljarder euro (cirka 1055 miljarder kronor) under en period på sju år.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons