Förra veckan tog italiensk kustbevakning kontroll av över hundra migranter som försökte ta sig olagligt från Libyen till Italien. Inrikesminister Matteo Salvini meddelade att landet inte tar in illegala migranter. Nu meddelar EU att fem medlemsländer kommer att ta emot dem.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat att antalet migranter som anlänt till Europa över Medelhavet har minskat något den senaste tiden.

Men uppgifter pekar på att detta inte beror på ett minskat tryck att ta sig hit utan en flaskhalssituation i människosmugglingen. I Libyen växer köerna för en båtplats över Medelhavet, antalet migranter som väntar uppges nu vara uppe i 660 000.

Sedan Matteo Salvini blev Italiens inrikesminister har han tagit beslut om att blockera landets hamnar för människosmugglarna vilket resulterat i en drastisk minskning av den livsfarliga linjetrafiken från Nordafrika till Europa.

LÄS ÄVEN: 660 000 migranter i kö för att ta sig över Medelhavet till Europa

Det var på torsdagen förra veckan som patrullbåtar tillhörande italienska kustbevakningen plockade upp cirka 130 migranter på Medelhavet. De blev sedan transporterade till det större fartyget Bruno Gregoretti tillhörande kustbevakningen för att invänta en lösning kring återresa.

Fem EU-länder välkomnar
Det italienska inrikesministeriet har den senaste veckan tillåtit 16 stycken ’ensamkommande’ migranter med uppgiven ålder mellan 15 och 17 att kliva i land.

På onsdagen meddelade EU-kommissionen att Frankrike, Tyskland, Irland, Luxemburg och Portugal välkomnar de resterande migranterna att stanna i EU, rapporterar France24.

LÄS ÄVEN: Italiens förstärkta gränskontroll har minskat antalet båtmigranter med 95 procent

Beslutet möter folklig kritik
På onsdagen engagerade sig Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter för de illegala migranterna. Han skrev bland annat att Frankrike är trogen sina principer om ansvar och solidaritet.

Men Macron möter hård kritik i sociala medier. Flera skriver att de inte vill ha den europeiska lösningen och kräver ett stopp.

LÄS ÄVEN: Salvini-metoden fungerar visar siffror från EU:s gränsbyrå