orban-von-der-leyen

Foto: Kremlin.ru, CC BY 3.0 / Olaf Kosinsky, CC BY-SA 3.0 DE

Utrikes

Konservativa vann i Ungern – nu ska EU strypa bidrag

Publicerad 4/6/2022
Annons

Viktor Orbans vinst i det ungerska valet nyligen kan samtidigt innebära att EU gör verklighet av de sanktioner man sedan tidigare föreslagit.

Det var i söndags Orbans nationalkonservativa parti Fidesz gick segrande ur valet, och det dessutom med ytterligare stärkt folkligt mandat. Regeringen Fidesz/KNDP behåller i en fjärde mandatperiod den 2/3 majoritet i parlamentet som man haft sedan 2014.

LÄS ÄVEN: Seger för Viktor Orbán i ungerska valet

Enligt en dom i EU-domstolen i februari har unionen rätt att stoppa utbetalningar till medlemsländer som påstås inte leva upp till rättsstatens principer. I och med domen ogillade domstolen Polens och Ungerns klagan om att EU inte ska kunna stoppa bidrag ifall man anser att det föreligger en risk för ”missbruk av EU-medel”.

Process påbörjas inom kort

Två EU-parlamentsledamöter säger nu att de förväntar sig att EU-kommissionen ska lansera ”mekanismen för villkor för rättsstatsprincipen” mot Ungern, en rättslig process som i slutändan skulle kunna stänga av miljarder i EU-utbetalningar till Budapest. Lagen har hittills aldrig prövats.

EU-kommissionen blockerar även medlen från coronafonden ”Next Generation EU” till Ungern och Polen, vilket man också hänvisar till påstådda tvivel om att rättsstatsprincipen följs.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Ungern visar vänsterns antidemokratiska värderingar”

Kommissionen väntas inleda processen mot Ungern om två veckor. Enligt uppgift kommer Polen inte att påverkas denna gång.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
350Lämnade in upphittad 500-lapp – får 14 000 i böter i stället för hittelön
Annons