EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger vill utöka unionens inkomstkällor genom att fasa ut rabatterna på medlemsavgiften, som bland annat Sverige har, och låta denna överstiga en procent av medlemsländernas bruttonationalinkomst, BNI.

– Det är dags att ta beslut. Ytterligare dröjsmål är inte längre acceptabla, sade EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger på onsdagen inför nästa veckas toppmöte med ambitionen om att komma vidare i förhandlingarna om unionens budget för perioden 2021-2027.

LÄS ÄVEN: EU-kommissionen vill att Sverige betalar för Storbritanniens utträde

Inför den kommande sjuårsperioden har Sverige och Tyskland krävt att budgeten inte ska överstiga en procent av medlemsländernas BNI, något Oettinger menar inte går ihop med att uppfylla medlemsländernas mål på områden som försvar, säkerhet, digitalisering, forskning, klimat och migration såvida man inte vill skära i unionens utjämnings- och jordbruksstöd. Storbritanniens utträde kommer också innebära att 84 miljarder euro kommer få täckas av övriga medlemsländer.

”Har med solidaritet att göra”
Från EU-kommissionen föreslår man en budget på 1,114 procent vilket Oettinger hävdar finns en majoritet bland medlemsländerna för. Detta skulle enligt svenska beräkningar öka den svenska medlemsavgiften med 15 miljarder kronor per år.

Oettinger vill även att samtliga rabatter ska fasas ut under en femårsperiod. ”Det har med solidaritet att göra”, sade Oettinger. Sverige, Tyskland, Nederländerna, Österrike och Danmark har i dag denna rabatt och betalar enligt Oettinger den lägsta EU-avgiften i förhållande till sin BNI.

LÄS ÄVEN: Chocknota från EU: Sveriges medlemsavgift kan höjas med 16 miljarder

Utöver medlemsländernas avgifter får unionen även stora inkomster från tull på varor som förs in från andra delar av världen. Tullinkomsterna ska dock ha minskat i takt med att EU sluter allt fler frihandelsavtal och man vill kompensera detta med exempelvis handel med utsläppsrätter.