ursula von der leyen

Foto: European Parliament from EU, CC BY 2.0

Ekonomi

EU vill införa gemensamt momssystem för hela Europa

Publicerad 12/16/2022
Annons

Bland EU-kommissionens förslag för förändringar i Europas skattesystem finns bland annat att man vill införa en europeisk moms. Detta sägs syfta till att bekämpa bland annat bedrägerier.

EU-kommissionens ambition om att modernisera och digitalisera momssystemet innebär på sikt att medlemsstaterna blir skyldiga att lämna information om gränsöverskridande handel.

LÄS ÄVEN: EU-topp gripen – misstänks vara del av stor korruptionshärva

Genom en ny form av e-fakturor får respektive lands skattemyndighet tillgång till uppgifter om alla fakturor som betalas av och till företag. Informationen samlas sedan i en gemensam EU-databas.

Skatteverket positiva

På Skatteverket välkomnar sektionschef Björn Erling förslaget.

– Skatteverket ser fram mot en utveckling som kan medföra minskade momsbedrägerier och minskat skattefel, säger han till Dagens PS.

– Det är också mycket positivt att e-fakturering och rapportering nästan i realtid till skattemyndigheterna kan skapa en digital transformation i redovisnings- och beskattningsprocesserna hos företagen.

LÄS ÄVEN: Läcka: EU vill införa AI-genomsökning av privatpersoners meddelanden

Från Skatteverket ser man förslaget som en chans till att stödja momskunder med nya tjänster som rör deras momsredovisning och möjligheter att rikta sina kontroller mer effektivt.

Även om förändringen främst berör momsen sägs e-fakturering och transaktionsbaserad redovisning också hjälpa till med ren brottsbekämpning och brottsförebyggande, bland annat mot bedrägerier.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons