I veckan släpptes den senaste Eurobarometern som publiceras två gånger per år och innefattar 27 000 européer i 33 länder. Med god marginal till den så kallade klimatkrisen på andra plats anger 34 procent invandringen till EU som det största orosmomentet.

Bland 20 medlemsstater uppger man i en knapp majoritet av dessa att man litar på EU. Högst förtroende för EU har man i Litauen, Danmark och Estland, sämst i Storbritannien, Grekland och Frankrike. I Sverige litar 56 procent på EU, vilket är en av de högre siffrorna.

45 procent av de tillfrågade har en positiv syn på EU medan 37 procent ser neutralt på den och 17 procent har en negativ syn.

När det gäller EU:s största fördelar anser de flesta, 60 procent, att det är den fria rörligheten. Minst imponerad är man av den gemensamma lantbrukspolitiken.

Invandring oroar mest
Mer än en tredjedel, 34 procent, av européerna anger invandringen som det största orosmomentet för EU. Frågan har dock tappat i kraft då den i förra mätningen fick 40 procent.

I Sveriges fall anger flest, 48 procent, i stället klimatet som det som oroar mest och invandringen kommer på andra plats med 35 procent. Även i Danmark, Irland, Finland och Luxemburg kommer klimatet på första plats (i det sistnämnda fallet på delad förstaplats med invandring).

LÄS ÄVEN: Fler européer ser invandringen som ett problem än som en möjlighet

Nationell nivå
När man frågat vilket område som mest oroar i det egna landet kommer arbetslöshet, stigande priser samt hälso- och social säkerhet på delad förstaplats med 21 procent. Även här har svenskarna angett klimatet som den främsta frågan.