europadomstolen

Foto: Adrian Grycuk / CC BY-SA 3.0 PL.

Utrikes

Europadomstolen stöder beslut om att frånta terrordömda medborgarskap

Publicerad 6/26/2020
Annons

Fem migranter som fråntagits sina franska medborgarskap efter att ha dömts för terrorbrott överklagade till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Där blev domen att man ger Frankrike rätt.

Fallet gäller fyra personer med marockanskt, och en person med turkiskt, medborgarskap som samtliga även är franska medborgare. De dömdes för att ha deltagit i planeringen av ett terrorattentat i Casablanca 2003 där 45 människor dog.

Männen fråntogs sina franska medborgarskap 2015 vilket man överklagade. På torsdagen kom domstolens dom där man slår fast att Frankrike ingalunda kränkt männens rättigheter.

Får stanna i Frankrike

Samtidigt påpekar man att männen fick sina franska medborgarskap strax innan eller under tiden som brotten begicks och att de trots indragningen har rätt att stanna i Frankrike.

Sedan 1998 har omkring 15 personer fråntagits sina franska medborgarskap, vilket är applicerbart på personer med dubbla medborgarskap som döms för terrorbrott och brott mot rikets säkerhet.

Tidigare förslag om att göra det möjligt att frånta även franskfödda personer sina franska medborgarskap drogs sedermera tillbaka.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1013Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons