Igår kl 23 lämnade till slut Storbritannien EU. Men i den sista Brexit-debatten i EU-parlamentet tog EU-parlamentarikern och Brexit-förhandlaren Guy Verhofstadt till orda och sa att han vill reformera EU – så att det inte längre formellt sett ska gå att lämna unionen. ”Europeiska länder har förlorat sin suveränitet för länge sedan”, sa han i talet.

Guy Verhofstadt har gjort sig känd som en av de mest ihärdiga EU-federalisterna och har ofta varit Nigel Farages tydligaste motståndare i EU-parlamentet.

I den sista Brexit-debatten gick han återigen upp och förklarade krig mot nationalstaterna när han sa att medlemsländernas suveränitet är förlorad redan och att folket i unionen borde förstå det.

– Den verkliga verkligheten vi måste tänka på idag är att europeiska länder har förlorat sin suveränitet för länge sedan och Europa är på väg att återfå suveräniteten, sa Guy Verhofstadt.

Ska bli omöjligt att gå ur

Han fortsatte med att förklara att enda vägen för EU är att reformera unionen från grunden, vilket om han får sin vilja igenom skulle göra det omöjligt, i alla fall formellt sett, att gå ut ur EU.

– Brexit är ett misslyckande för unionen. Det finns en lärdom att dra av detta: att djupt reformera unionen. Att göra den till en verklig union, en union utan opt-in, utan opt-outs, utan rabatter, utan undantag. Först då kan vi försvara våra intressen och försvara våra värderingar, sa Guy Verhofstadt i debatten.

Hans inlägg kan ses nedan.

Nigel vinkade adjö

Verhofstadt var Belgiens premiärminister mellan 1999 och 2008 och var gruppledare 2009-2019 för den politiska gruppen i EU-parlamentet ”Alliansen liberaler och demokrater för Europa”, där även Centerpartiet och Liberalerna från Sverige ingår.

Samtidigt höll Nigel Farage sitt sista anförande efter 21 år i EU-parlamentet. Han hånade bland andra just Verhofstadt och sa att det kommer bli skönt att slippa honom: