lagstaniva2
Opinion

”EU:s miniminivå” – falsk propaganda från gammelmedia

Publicerad 3/9/2020
Annons

Gammelmedia rapporterar om en ny undersökning som visar att en majoritet i Sverige vill ta emot färre ”flyktingar och deras anhöriga” som undersökningen frågade om, 54 procent. Men SvD väljer att smyga in formuleringen ”trots att Sverige ändrat reglerna till EU:s lägstanivå”. Det ska de inte få göra oemotsagt.

Det första jag tänkte var att de använder sig av den formuleringen helt enkelt som ett subtilt sätt att propagera för mer invandring. Genom att skriva ”trots att Sverige ändrat reglerna till EU:s lägstanivå” så vill de såklart få läsaren att tro, eller ännu hellre känna, att Sverige har hårda regler gentemot invandrare och att vi tar emot väldigt lite – ”EU:s lägstanivå”.

Inget kunde dock vara mer fel.

Häromdagen skrev Samhällsnytt om den nuvarande nivån på invandringen. Där kunde man konstatera att med dagens takt delar Sverige ut ytterligare drygt 100 000 uppehållstillstånd under 2020. Det är större än 94 procent av alla Sveriges kommuner och är i storlek med hela Nacka, Eskilstuna eller Gävle kommun.

Det är enormt mycket.

LÄS MER: Invandringen 2020 större än 94 procent av Sveriges kommuner

”EU:s miniminivå” = topprekord

Faktum är att de senaste 12 åren har varit de högsta i Sverige historia när det gäller utdelade uppehållstillstånd. Och noterar samtidigt att de stora problemen med invandringen började långt innan det, när nivåerna alltså relativt sett var lägre.

Året då den så kallade ”EU:s miniminivå klubbades”, år 2016, delade vi ut mest uppehållstillstånd någonsin: över 150 000. Året efter ”EU:s miniminivå”, år 2017, var näst högst någonsin: 135 000 drygt. År 2018 var tredje högst någonsin, 132 000 drygt. Och så vidare. År 2019 var femte högsta och 2020 var 10:de högsta.

Då kanske man kan argumentera att det går neråt, men det är mätt från extrema nivåer.

Alltså: gammelmedias egenhändiga definition av EU:s miniminivå har lett till mest utdelade uppehållstillstånd någonsin i Sveriges historia. Det är uppenbarligen inte EU:s miniminivå.

En ren lögn

Faktum är att tesen, eller myten, som gammelmedia samt de 5 vänsterliberala partierna i Riksdagen, om att Sverige har någon form av miniminivå är en rent påhitt. Ett påhitt för att fortsätta lura, bedra och påverka folket.

De brukar såklart trolla med siffrorna och använder gärna ”asylsökande” som måttet och pratar om några tiotusental, vilket givetvis låter mindre än hundratusental. Men ”asylsökande” är bara en grupp av alla som får uppehållstillstånd.

Det finns anhöriginvandring, arbetskraftsinvandring, studier och från EU. Anhöriginvandringen är väldigt stor och arbetskraftsinvandringen har visat sig, föga förvånande, vara ett alternativ till asyl och missbrukas ofta för att komma in i landet.

Totalsiffran är antal utdelade uppehållstillstånd, oavsett hur man väljer att kategorisera de olika grupperna.

Kort jämförelse

Men låt oss jämföra med övriga EU-länder, och se om vi ligger på ”EU:s miniminivå”. År 2017, året efter Sverige tog beslut om EU:s miniminivå såg det ut såhär:

Sverige låg alltså på en femte plats, efter framförallt länder med väldigt liten befolkning som gör att det relativa måttet lätt blir högt. Malta och Cypern ligger dessutom rakt i linjen för de stora migrantströmmarna.

2018 hamnade Sverige på andra plats sett till hur många asylsökande per capita som fick positivt besked.


Källa: Europaportalen/Eurostat

Även Per Gudmundson konstaterade detta år 2017 i en text kallad ’Sverige i asyltopp – trots ’EU:s miniminivå

Subtilt sätt att luras

Kontentan är att ”EU:s miniminivå” fortfarande används av både vänsterliberala politiker, till exempel justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, och vänsterliberal media i försök att subtilt lura svenska folket återigen att vi ligger på låga nivåer. Syftet lär vara att försöka mjuka upp folk inför mer invandring.

I höstas kommenterade jag Sveriges invandringsnivåer efter en debatt Johansson hade med Richard Jomshof (SD) i riksdagen. Den första delen handlar om Sveriges invandringsnivåer, då Johansson påstod att vi inte hade någon massinvandring. Han ljög, precis som SvD ljög häromdagen.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons