Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, kritiserade vid ett event arrangerat av den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung (SZ) det ökande antalet av europeiska regeringar som dragit sig ur FN:s migrationspakt. Han menar att de som gör så inte känner till dess innehåll.

Allt fler länder har meddelat att de inte kommer skriva under pakten. Österrike, Ungern, Polen, Tjeckien, USA och nu senast Bulgarien har hoppat av.

Läs mer: Även Bulgarien hoppar av FN:s kritiserade migrationspakt

Juncker menar att inte hade gjort så ”om de hade läst det” och tror samtidigt att det ”delade ansvaret” skulle leda till mindre illegal immigration. Det beror kanske på att dokumentet vill göra migration till en mänsklig rättighet och därför skulle inga eller ett mindre antal betraktas om illegala, enligt Voice of Europe.

I onsdags sa Tjeckien officiellt att de säger nej till FN-dokumentet som kallas ”Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration”. Det ska officiellt ratificeras i Marrakech, Marocko i december.

Läs mer: EU:s ordförande misstänks vara stenfull på NATO-mötet – kunde inte stå själv

Allt fler FN-medlemmar oroas över att dokumentet säger att migration är ”oundvikligt, nödvändigt och önskvärt” och säger att de som skriver under ”åtar sig att ta bort all form av diskriminering”, vilket skulle inkludera att främja ”diversitet”, hårda straff för ”hatbrott” och öppna upp välfärdssystem för alla, inklusive illegala invandrare.

Läs mer: BEKRÄFTAT: Sverige ska skriva under FN:s migrationsramverk – och öppna gränserna

I sitt tal sa Juncker att ”dumma populister” i Europa har ”en lång lista av anklagelser” för saker de håller andra skyldiga, ”speciellt Bryssel”.

”Galenskap återkommer alltid”, sa han och påstod att Europa ”måste göra allts om är möjligt” för att förhindra krig och döda populismen samt att nationalistiska förslag måste stoppas till varje pris.