När Eva Bjuhr i helgen hittade tryffel på sin gård blev hon jätteglad, tog ett kort på den eftertraktade svampen och lade upp bilden på Facebook. Dagen därpå bedömde sociala medier-jätten att hennes tryffelfynd var falskt – och rekommenderade henne ta bort inlägget.
– Det är så löjligt, säger Eva Bjuhr till Samnytt.

Hur mycket kan man lita på så kallat ”oberoende faktagranskare”? Det är en fråga som Eva Bjuhr på Gotland frågar sig efter den gångna helgen.

Hittade tryffel

Det är under lördagen som en bekant till Eva hittar tryffel på den gotländska gården med hjälp av en hund som tränats till att hitta sådana.

– När vi köpte den här gården hörde vi att det skulle finnas tryffel nere på ett änge. Ett änge är en mark där det växer ekar och hassel, och i symbios med ekarna blir det tryffel, berättar Eva Bjuhr för Samnytt.

– Vi tog hit en professionell tryffelletare för fem-sex år sedan. Han hittade fyra kilo på bara några minuter, så det finns jättemycket.

Sedan dess har Eva själv letat svamp, bland annat med hjälp av en egen hund som tränats för det. Den hunden gick emellertid bort tidigare i år, så nu är det istället andra krafter som letar efter de åtråvärda svamparna.

Eva tillsammans med hunden Ramōn. Foto: Privat

Facebook: ”Falsk information”

Eva Bjuhr tar en bild på fyra upphittade tryffelsvampar och postar den på Facebook under lördagseftermiddagen. Men morgonen dagen därpå har Evas inlägg försetts med en lång varningstext av Facebook där det stämplats som ”falsk information” med hänvisning till ”oberoende faktagranskare”.

Eva har aldrig tidigare fått någon liknande varning och blev förvånad. Inte minst tycker hon det var konstigt att det inte finns någon möjlighet att bemöta Facebooks påståenden.

– Det finns ingenstans där man kan gå tillbaka och svara eller ha någon åsikt om det, säger hon till Samnytt och berättar att hon lagt in fler tryffelbilder under helgen.

– Jag har inte fått någon mer varning. Det är ett jätteblamage tycker jag. Det är så töntigt så man kan dö. Alla som ser det här måste tycka att de inte är kloka.

Facebooks varningstext uppmanar dessutom Eva att ta bort sitt inlägg, annars kan hon komma att straffas av nätjätten.

Faksimil

Kanske tror det är bakverk

Eva Bjuhr misstänker att Facebooks algoritmer tycker att bilden på tryffelsvamparna liknar ett svenskt politiskt känsligt bakverk, och därför lägger in varningstexten.

– Jag tror att Facebook tror att detta är något som är blandat med choklad och havregryn och rullat i pärlsocker, säger hon.

– Det är så löjligt. Men det är såhär det börjar bli. Snart får man inte skriva eller lägga upp bilder.

Välkomnar Facebook till Gotland

Eva säger också att om det skulle vara så att någon på Facebook inte tror att det finns tryffel på Gotland, så är de välkomna till ön för att se den själva med egna ögon.

– Vi har tryffelsäsong på Gotland mellan 14 oktober och 20 november, och nu till helgen är det tryffelfestival på alla restauranger, säger hon.

Hon passar dessutom på att lovorda den tryffel som hittats på den egna gården.

– Det är en riktigt fin tryffel. Det är burgundisk tryffel, den riktigt fina sorten. Otroligt välsmakande, mild och väldigt god, säger Eva Bjuhr.