Rasmus Paludan och hans parti Stram Kurs, tillsammans med konstnären Dan Park, planerade att på fredagen komma till Rosengård i Malmö för att bränna Koranen och hålla en demonstration mot islam. Detta stoppades av svensk polis med hänvisning till att de inte kunde garantera säkerheten samt att de ”står upp för alla människors lika värde”. Men nu trotsar Paludans parti våldshoten och Samhällsnytt kan exklusivt visa video på hur Koranen brinner i Rosengård.

Samhällsnytt kunde som första media rapportera att Rasmus Paludan, partiledare för det danska invandrings- och islamiskritiska partiet Stam kurs, sökt och fått tillstånd att komma till Malmö för ett torgmöte tillsammans med den kontroversielle konstnären Dan Park under vilket bland annat ett exemplar av Koranen skulle brännas.

Efter påtryckningar och hot från muslimska grupperingar drog polisen tillbaka demonstrationstillståndet för den islamkritiska manifestationen som skulle ha ägt rum i Malmö idag. Polisen hänvisar till att man inte kan garantera säkerheten då hot om våld, vandalisering och mordbränder riktats mot arrangemanget.

Får inte hållas någonstans

Den ursprungligen planerade muslimskritiska manifestationen i Rosengård på fredagen flyttades först i två omgångar för att sedan få tillståndet återkallat.

Då sökte arrangörerna Dan Park och Rasmus Paludan om demonstrationstillstånd på andra platser i Malmö och som alternativ samt även i Lund, Kristianstad, Helsingborg, Landskrona, Klipppan och Höör.

Polisen meddelar dock att islamkritiska demonstrationer av säkerhetsskäl inte får anordnas någonstans i hela Skåne.

LÄS MER: Islamkritiska demonstrationer förbjuds i hela Skåne – polisen kan inte hantera muslimska hotbilden

Exklusiv video

Men nu kan Samhällsnytt exklusivt visa hur Paludans parti Stram Kurs vägrar vika sig för våldshoten och polisens som man menar alltför långtgående inskränkningar av den grundlagsfästa mötes- och demontrationsfriheten. I skrivande stund bränner man som utlovat ett exemplar av Koranen – mitt i invandrartäta Rosengård.

UPPDATERING: Youtube censurerar vårt konto och hotar med att stänga ner det. Läs mer om det här. Ni kan istället se se klippet på en annan videoplattform nedan. Här är Koranbränningen där personer beväpnar sig med tillhyggen för att attackera demonstranterna:

Polisen var snabbt på plats på marken och med hovrande helikopter i luften. Fokus var dock inte på att skydda demonstranterna från angriparna utan att visitera Stram Kurs partimedlemmar och konfrontera Samhällsnytts utsände med krav på att identifiera sig.

Rasmus Paludan nekas resa in i Sverige

Den danske partiledaren för Stram Kurs stoppades vid gränsen till Sverige. Han har enligt uppgift belagts med ett inreseförbud i två år. Motiveringen är att Paludan, som är ostraffad, misstänks ha för avsikt att begå brott i Sverige. Vilka presumtiva brott det handlar om uppges inte.

LÄS MER: Polisen nekar Paludan och Park tillträde till Rosengård: ”Vågar inte göra sin plikt”

LÄS MER: Ekeroth möter Rasmus Paludan: ”Mitt broderland kommer gå åt helvete”

LÄS MER: Paludan ska dränka Koranen i grisblod och urin i Malmö

authorimage

Denna artikel hade inte varit möjlig utan våra läsares stöd!

Bli månadsgivare redan nu! 

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!