Det är en 36-årig man från Iran som ligger bakom torsdagens brutala knivdåd mot en flicka i centrala Göteborg. Det kan Samnytt berätta idag. Mannen är tidigare dömd för ett stort antal brott, bland annat flera våldsbrott.

Det är vid halv ett-tiden på torsdagen som en tioårig flicka blir knivskuren i magen i Brunnsparken i Göteborg. Flickan är enligt uppgift till Samnytt från Nederländerna och är på besök i Sverige.

Ytterligare en person, enligt uppgift flickans mormor, blir knivskuren i armen när hon försöker ingripa mot den attackerande mannen.

Allvarligt skadad

Flickan skadas allvarligt i attacken och förs med ambulans till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Polisen uppger att tillståndet för henne är stabilt. Hennes mormor klarar sig undan allvarligare skador, men åker med i ambulansen till sjukhuset.

Gärningsmannen grips direkt i anslutning till platsen. Han är nu anhållen av jouråklagare misstänkt för försök till mord. Polisen uppger även att det finns flera vittnen till dådet.

Vidare skriver frilansjournalisten Joakim Lamotte att knivmannen, enligt vittnen denne talat med, skrek ”Allahu akbar” innan han attackerade flickan.

Från Iran

Samnytt har via säkra källor fått reda på identiteten på gärningsmannen. Det rör sig om en 36-årig man som är född i Iran, och som kom till Sverige tillsammans med mamma, pappa och två äldre syskon när han var tre år gammal.

36-åringen har sedan han blev straffmyndig dömts för ett mycket stort antal brott. Första gången när han var 15 år, och därefter upprepade gånger hela sitt vuxna liv. Han är bland annat dömd för ett flertal stölder, en misshandel och två rån.

Strax innan jul 2015 rånade han, beväpnad med ett ”automatgevärsliknande föremål”, en guldbutik i centrala Göteborg. Han kom över klockor till ett värde av över två miljoner kronor.

Påföljden blev tre års fängelse. Han har sedan dess dömts för ytterligare brottslighet, två gånger har påföljden blivit fängelse i nio respektive tre månader.

LÄS ÄVEN: VIDEO: 10-årig flicka knivhuggen i magen – ”Allahu akbar”