En ensamkommande från Afghanistan är häktad av Lunds tingsrätt på sannolika skäl för ett mordförsök på en 17-årig pojke med svensk bakgrund i centrala Staffanstorp den 28 april. Enligt uppgifter till Samhällsnytt gick afghanen innan mordförsöket runt i samhället och skrek att han ville knivhugga någon. Pojken fick flera knivhugg och blev allvarligt skadad. Medierapporteringen om fallet har varit knapphändig – ingen information om den misstänkta förövarens bakgrund eller möjligt motiv överhuvudtaget har publicerats.

I Staffanstorp florerar rykten om att ensamkommande fick ett utvisningsbeslut från Migrationsverket och att detta ska ha varit anledningen till attacken. Ryktet gör gällande att han ville ”hämnas svenskar” för beslutet på det sättet vilket leder tankarna till dubbelmordet på IKEA i Västerås 2015.

Samhällsnytt kan dock efter omfattande research avfärda ryktet som falskt. Den häktade personen ansökte om asyl i Sverige den 1 september 2015. Redan den 24 oktober 2016 fick han ett permanent uppehållstillstånd. Enligt Migrationsverket har han inte heller varit referensperson för något anknytningsärende. Enligt uppgifter i folkbokföringsregistret är den anhållne född i staden Lagman i Afghanistan och saknar några syskon eller föräldrar i Sverige.

Ett annat rykte som också florerar i samhället är att han ville återvända hem och angrep pojken för att bli utvisad.

Den misstänktes gode man som Samhällsnytt har varit i kontakt med tillbakavisar dock ryktet bestämt:

– Nej, han ville inte alls återvända. Tvärtom brukade han säga att han aldrig skulle åka tillbaka.

Familjen krävde honom på pengar

Enligt gode mannen utsattes han för mycket press från familjen som krävt att han skulle skicka pengar för att återbetala det lån som togs för att smuggla in honom till Sverige. Fadern i familjen krävde att han skulle sluta gå i skolan och börja jobba för att kunna försörja familjen i Afghanistan. God man fick ordna ett telefonmöte med tolk och förklara för familjen att den ensamkommande måste fortsätta skolgången. Trots detta tvivlar  hon på hans uppgivna ålder:

– När jag träffade honom för första gången ska han ha varit tolv år gammal. Han var i korta shorts och hade hår på benen. Jag har ju en son själv och vet hur tolvåringar brukar se ut. Men ja… det är inte min sak egentligen. Samtidigt sa han ju flera gånger själv att han var vuxen.

Den ensamkommandes registrerade ålder idag är femton år.

”Han slog sönder den i bitar”

God man berättar för Samhällsnytt att hon hade en bra relation med den misstänkte. Dock hade han plötsliga vredesutbrott som när de skulle köpa en surfplatta:

– Han kom just till Staffanstorp då och bodde tillsammans med andra som redan hade surfplattor och dyra mobiler. Så snart han fick ett större belopp från socialen gick vi för att köpa en surfplatta åt honom. Han valde den dyraste i butiken – som hans pengar inte skulle räcka till – och ville låna mina pengar för det. Han var smart för sin ålder. Jag sa nej så vi köpte en billigare surfplatta.

– När vi väl kom hem till hans boende krävde han igen den dyraste. Då förklarade jag att antingen behåller han den surfplatta vi har köpt och nöjer sig med den eller så kan vi returnera den så han behåller pengarna. Han stormade ut ur rummet och slängde dörren i ansiktet på mig. När jag kom hem ringde personalen och berättade att han kastat surfplattan och slagit sönder den i bitar… Jag blev chockad så klart…

”Han är svensk och feg”

Det är inte enda gången då den misstänkte ensamkommande visat en oförmåga att hantera konfliktsituationer. En annan gång var i somras när han försökte flörta med en flicka på skolan.

– Han fick för sig att hon skulle bli med honom. Flickan hade dock en pojkvän redan som gick i en annan skola. Vi har bara två skolor i Staffanstorp. Så han gick dit och slog den där pojken. Jag frågade honom sedan om det blev ett slagsmål och han sa då ”Nej, jag puttade bara honom och han gjorde inget. Han är svensk och feg.” Kanske är det samma pojke som blivit knivhuggen nu? Jag vet inte. Jag sa till honom att inte göra någonting med flickan mot hennes vilja.

Släktingar i Pakistan poserar med vapen

Enligt god man rökte han hasch vid ett par tillfällen. På Facebook är den misstänkte registrerad under ett annat efternamn än hans namn i folkbokföringen. Efternamnet är mycket vanligt förekommande bland pashtuner i Pakistan och Afghanistan. Bland de profiler som interagerat med hans konto finns bara två med svenskt klingande namn. Det återfinns dock ett flertal profiler med samma efternamn som den misstänkte bland dem som gillar hans bilder. Dessa konton verkar tillhöra personer bosatta i Pakistan. På flera bilder poserar de med vapen:

Oklart om SÄPOs involvering i ärendet

Åklagaren i ärendet Henrik Steen är mycket förtegen om utredningen. När vi kontaktar honom säger han att han inte kan berätta någonting om ärendet alls med hänsyn till att en flertal vittnen ska höras först. Han bekräftar dock att tillståndet för brottsoffret är stabilt enligt vad han hörde för flera dagar sedan.

Kan du bekräfta eller dementera om det finns tecken på ett hatbrottsmotiv i det här mordförsöket? Kan det bli aktuellt med en omrubricering i sådant fall?

– Nej, jag kan inte säga någonting om det.

Kan du bekräfta eller dementera om det finns tecken på ett terrormotiv?

– Nej, jag kan inte säga någonting.

Kan du säga om SÄPO är involverade i utredningen i nuläget?

– Nej, jag kan varken bekräfta eller dementera detta.

Samhällsnytt har även varit i kontakt med SÄPOs pressekreterare Sofia Hellkvist som säger sig inte ha kännedom om ärendet. I skrivande stund har hon dock inte kunnat dementera att SÄPO är involverad i utredningen.