Trots att det finns en majoritetsbeslut i riksdagen om att Bromma flygplats i Stockholm ska drivas vidare till 2038 har Miljöpartiet i regeringen lyckats driva igenom en förtida nedläggning. Ett förslag som nu bedöms som ”det mest troliga” är att göra om flygplatsen till en ”ekopark”.

Det är med hänvisning till det minskade flygandet i spåren av corona-pandemin som Miljöpartiet sett en chans att få frågan om Bromma flygplats prövad på nytt. Det lilla partiet har länge velat se den nedlagd men tidigare fått böja sig för folkviljan.

Men nu har de gröna lyckats få med sig medregerande Socialdemokraterna på att gå emot riksdagens beslut att behålla Bromma fram till 2038. Det meddelande miljöminister Per Bolund (MP) vid en pressträff i förra veckan.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet fick som de ville: Bromma flygplats ska läggas ner

Exakt hur det ska ske och vad området ska användas till i stället är fortfarande oklart. Från MP-håll har det förordats att där byggs 50 000 nya bostäder.

Klimatsmart ekopark ”det enda rimliga”

Det är inte realistiskt menar nu andra bedömare. Den kringliggande infrastrukturen klarar inte en ytterligare påfrestning av 100 000 eller fler nya invånare, menar man. En av kritikerna är Tore Englén, flygplatsexpert på transport- och analysföretaget WSP.

– Infrastrukturen klarar inte av det. Vägnätet är redan i dag helt igenproppat och kollektivtrafiken otillräcklig. Det skulle krävas många, många miljarder kronor i infrastrukturinvesteringar och troligtvis en ny tunnelbanelinje för att kunna bygga så många nya bostäder, säger han i en kommentar till lokaltidningen Mitti.

Engléns förslag är dock inte att låta flygplatsen vara kvar. Istället ”är det enda rimliga” att området förvandlas till en ekologisk och klimatsmart naturpark.

– Nej. Mitt grundtips är att det blir en ekopark på platsen om Bromma flygplats läggs ner. När man börjar räkna på det, på riktigt, kanske ett grönområde är det enda rimliga.

Majoritet vill ha flygplatsen kvar

Förslaget går samtidigt emot WSP:s egen opinionsundersökning. Enligt den är en majoritet av stockholmarna emot att Bromma flygplats läggs ned och bara två av tio för en nedläggning. Enligt Englén går regeringspartierna i otakt med väljarna i frågan.

– Jag tror inte folk i allmänhet går runt och retar sig på Bromma flygplats.

En nedläggning av Bromma flygplats kan komma att stoppas om det blir ett regeringsskifte nästa år. Sverigedemokraterna och Moderaterna har redan nu avlagt ett vallöfte om att riva upp beslutet om de ges möjlighet efter valet.