I en text i Wall Street Journal skriver Dr. Steven Quay och Richard Muller att de vetenskapliga fynden starkt pekar mot att covid-19 är framtaget av människan och optimerat i ett labb för maximal smittsamhet innan det spreds till omvärlden.

I texten pekar Quay och Muller på två huvudsakliga bevis för att stödja sitt påstående, som sedermera fått ett allt större stöd efter att länge ha hånats som spekulationer.

Det första beviset relaterar till så kallad gain-of-function-forskning där mikrobiologer justerar virusets genom för att förändra dess egenskaper, för att göra det mer överförbart eller dödligt. Den sekvens som påträffats i viruset har aldrig påträffats naturligt bland hela gruppen coronavirus. Däremot har det hittats i CoV-2 vilket forskarna kallar ett ”graverande faktum”.

LÄS ÄVEN: Faucis läckta mejl visar lögner och mörkläggning av virusets ursprung ända sedan början av pandemin

De som menar att viruset har ett zoonotiskt ursprung måste förklara varför det nya coronaviruset har just den sekvens som labbets gain-of-function- forskare hade valt, menar man.

Måste vara labbläcka

Som ett minimum antyder detta faktum – att coronaviruset med alla dess slumpmässiga möjligheter tog den sällsynta och onaturliga kombinationen som rutinmässigt används av mänskliga forskare – att den ledande teorin för virusets ursprung måste vara en labbläcka, skriver Quay och Muller.

LÄS ÄVEN: Forskare: Covid-viruset har inget naturligt ursprung

Utöver de uppenbara tecknen på gain-of-function, menar duon att det mest övertygande beviset är de dramatiska skillnaderna i CoV-2:s genetiska mångfald jämfört med coronavirus bakom SARS och MERS.

SARS och MERS, som bekräftats ha ett naturligt ursprung, utvecklades snabbt när de spreds bland människor tills de mest smittsamma varianterna dominerade. I jämförelse var covid-19 mycket smittsamt redan när det upptäcktes. En sådan tidig optimering har inte setts tidigare och det tyder på en lång anpassningsperiod som föregick dess spridning.

Simulerad evolution

Forskningen vet bara ett sätt på vilket det kan åstadkommas – simulerad naturlig evolution och odla viruset på mänskliga celler tills man uppnått dess optimala form, vilket är precis vad gain-of-function-forskning går ut på.

LÄS ÄVEN: Kinesiska militären ville använda corona som biologiskt vapen för tredje världskriget

De vetenskapliga bevisen pekar mot slutsatsen att viruset tagits fram i ett labb, konkluderar man.