Vladimir Putin

Foto: Maria Joner.

Utrikes

Experter: Putin kan ha missberäknat situationen

Publicerad 2/25/2022
Annons

Uppgifter går i sär men på flera sätt kan det vara så att Putin missberäknat situationen när han gick in i Ukraina. Dels har han enligt bedömare stött på mycket hårdare motstånd än beräknat och dels har protesterna i Ryssland blivit större än planerat.

– Detta är en enorm missbedömning, sa Yoshiko Herrera, professor vid University of Wisconsin-Madison och expert på förbindelserna mellan USA och Ryssland. Gårdagens åtgärd var bara en annan nivå av galenskap. Det är en ruinering av Ryssland för årtionden, så skadligt för Ukraina och så kostsamt för alla parter.

Igår kunde vi se vad som sades vara protester som tog plats i St Petersburg, och dessutom relativt stora:

Liknande scener utspelade sig i huvudstaden Moskva:

Demonstrationerna är särskilt anmärkningsvärda i ett land som kraftigt undertrycker oliktänkande, sa Herrera till Fox News.

– De människor som går ut på gatorna vet att de sannolikt kommer att hamna i fängelse, fortsatte hon till Fox News Digital. Min uppfattning är att detta kommer att bli ett extremt impopulärt krig i Ryssland även för människor som är pro-Putin.

Inte så lätt

Samtidigt menar Valery Dzutsati, biträdande professor vid University of Kansas och Rysslandsexpert, att Putins krigskampanj kanske inte blir så lätt som han hade trott.

– Den ukrainska armén har blivit en mycket mer formidabel kraft, och det kommer att bli många strider och civilt motstånd, sade han. ”Folket kommer inte att ge upp så lätt.

Han tillade att det enda sättet för Putin att kontrollera Ukraina, ett land med 40 miljoner invånare, är genom ”massivt, Stalineskt förtryck”.

– Om Putin misslyckas, om han tvingas retirera, är han slut, förutspådde Dzutsati. Han kommer att avsättas mycket snabbt.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons