Under åtta månader har en expertpanel undersökt hur världen hanterade coronapandemin. En av panelens tre huvudsakliga slutsatser är att det internationella larmsystemet fungerade otillfredsställande och att Världshälsoorganisationen kunnat agera snabbare. Kritik riktas även mot Sverige.

Panelen har upprättats av WHO, varit baserad i Schweiz och letts av Nya Zeelands tidigare premiärminister Helen Clark och Liberias förra president Ellen Johnson Sirleaf. Svensken Anders Nordström, före detta chef för Sida tillika WHO:s tillförordnade generalsekreterare 2006–2007 och i dag Sveriges ambassadör för global hälsa, har haft rollen som panelens sekreterare.

– Den första är att världen inte var beredd. Trots tydliga varningar under flera års tid fanns inte beredskap, säger Anders Nordström till SvD.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: WHO hjälpte Kina dölja spåren efter coronaviruset

Panelens andra slutsats är att det internationella larmsystemet fungerade långt i från tillräckligt bra och i synnerhet inte tillräckligt snabbt. Hela februari månad 2020 kallar Nordström för en ”borttappad möjlighet”.

– Viruset rörde sig rekordsnabbt, men systemet är gammaldags, byråkratiskt och för analogt för den digitala värld vi lever i. Vi ser att WHO hade kunnat förklara ett hälsonödläge tidigare, men framför allt att de varningssignaler som fanns inte fungerade tillräckligt bra. Inte ens när WHO drog i larmklockan reagerade världen.

LÄS ÄVEN: Utredaren av virusets ursprung avslöjas ha nära kopplingar till Wuhan-labbet – handplockades av Kina

Den tredje slutsatsen rör hur bra eller dåligt världens länder hanterade läget. Här konstaterar man att vissa länder totalt förnekande viruset medan andra reagerade snabbt och lyckades stävja smittspridning.

Medioker svensk insats

På denna skala hamnar Sverige någonstans i mitten – långt i från bäst men inte heller bland de sämsta. Enligt Nordström tillhör Sverige ett av de länder som förlitade sig på att deras normala hälso- och sjukvårdssystem skulle klara av påfrestningen, men så blev det inte. Desto bättre gick det för Sveriges grannländer och även vissa asiatiska länder som Singapore och Taiwan.

Utvärderingen av pandemin hade man hoppats skulle göras efter att den var över. Nu efterlyser Nordström en omedelbar global plan från WHO med tydliga mål, datum och insatser för att få stopp på pandemin. Den viktigaste punkten i detta menar han är fördelningen av vaccin.

LÄS ÄVEN: Kinesiska militären ville använda corona som biologiskt vapen för tredje världskriget

Åtgärder man vill se är bland annat ett säkerhetsråd för globala hot inom FN och en ekonomisk beredskaps- och forskningsfond som världens länder årligen bidrar till samt ett nytt internationellt legalt bindande ramverk. Enskilda regeringar bör även göra omfattande investeringar i beredskap inför nästa virusutbrott. Ifall panelens rekommendationer följs tror man att en ny pandemi kan undvikas helt.