Sedan 2015 har antalet barnrånare ökat med 76 procent i region Syd som omfattar Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. ”Det finns i både stora och små tätorter”, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef till SVT Nyheter.

I april visade nya siffror att rån mot personer under 18 ökar och att 2018 var ett rekordår samt att trenden såg ut att fortsätta under första kvartalet i år. Framför allt är det i polisregion Stockholm men även Syd där det härjas mest och man ofta rånar i grupp mot ensamma offer. I region Väst hade det dock minskat något, men från en abnormt hög nivå 2018.

– Många har dyra telefoner och exklusiva hörlurar, eller värdefulla jackor, Hugo Boss-mössor, Gucci-halsdukar och speciella Nike-skor som kostar flera tusen kronor. Det här kan öka risken för att ett barn kan bli utsatt för en brottslig gärning, sa Ferhat Kalkan, polisinspektör och gruppchef på Farstapolisen i södra Stockholm.

Under 2019 har polisen i Region Syd registrerat 113 misstänkta barnrånare under 15 år.

– Det anmärkningsvärda är att det här inte är ett storstadsfenomen. Det finns i både stora och små tätorter, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef.

Ökningen är dramatisk – 76 procent på fyra år.

– Det är ytterst allvarligt att det ökar. Det är en strategiskt viktigt kategori för vi ser att de som har begått personrån i ung ålder i väldigt stor utsträckning förekommer i grov brottslighet längre upp i åldrarna.

Då Holmström befarar att det finns ett mörkertal är utvecklingen förmodligen ännu värre i verkligheten.

– Det finns ett mörkertal. Brottsoffren känner sig utsatta och skuldbelägger ofta sig själva. Jag tror att man ska vara försiktig med att ta statistiken för sanning.