pistol
Inrikes

Explosionsartad ökning av barnrånare i Sydsverige

Publicerad 12/20/2019
Annons

Sedan 2015 har antalet barnrånare ökat med 76 procent i region Syd som omfattar Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. ”Det finns i både stora och små tätorter”, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef till SVT Nyheter.

I april visade nya siffror att rån mot personer under 18 ökar och att 2018 var ett rekordår samt att trenden såg ut att fortsätta under första kvartalet i år. Framför allt är det i polisregion Stockholm men även Syd där det härjas mest och man ofta rånar i grupp mot ensamma offer. I region Väst hade det dock minskat något, men från en abnormt hög nivå 2018.

– Många har dyra telefoner och exklusiva hörlurar, eller värdefulla jackor, Hugo Boss-mössor, Gucci-halsdukar och speciella Nike-skor som kostar flera tusen kronor. Det här kan öka risken för att ett barn kan bli utsatt för en brottslig gärning, sa Ferhat Kalkan, polisinspektör och gruppchef på Farstapolisen i södra Stockholm.

Under 2019 har polisen i Region Syd registrerat 113 misstänkta barnrånare under 15 år.

– Det anmärkningsvärda är att det här inte är ett storstadsfenomen. Det finns i både stora och små tätorter, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef.

Ökningen är dramatisk – 76 procent på fyra år.

– Det är ytterst allvarligt att det ökar. Det är en strategiskt viktigt kategori för vi ser att de som har begått personrån i ung ålder i väldigt stor utsträckning förekommer i grov brottslighet längre upp i åldrarna.

Då Holmström befarar att det finns ett mörkertal är utvecklingen förmodligen ännu värre i verkligheten.

– Det finns ett mörkertal. Brottsoffren känner sig utsatta och skuldbelägger ofta sig själva. Jag tror att man ska vara försiktig med att ta statistiken för sanning.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
624Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod
Annons