Den så kallade Näthatsgranskaren Tomas Åberg är beredd att dra tillbaka sitt skadeståndskrav mot en handikappad pensionär i Småland, om Samnytt i en artikel ber honom om ursäkt och ändrar tidigare publiceringar om honom. Det framför han i ett skriftligt krav till Jönköpings tingsrätt.
– Det är inte olagligt, kommenterar chefsrådman Annika Rojas Wiberg kravet för Samnytt.

Förra månaden dömdes en 70-årig handikappad fattigpensionär i Småland att betala 15 900 kronor till Näthatsgranskaren. Domen avkunnades i en så kallad tredskodom då pensionären aldrig dök upp på rättegången.

LÄS MER: Rullstolsburen kunde inte ta sig till domstolen – döms betala 15 900 till Näthatsgranskaren

Efter att chefsrådmannen Annika Rojas Wiberg fått klart för sig att kvinnan på grund av handikapp haft svårt för att ta sig till domstolen, har målet nu tagits om från början.

Förlikningsprocess

Den 4 april kommer ett förberedande sammanträde hållas i Jönköpings tingsrätt mellan Åberg och den handikappade kvinnan. Inför mötet har parterna inlett förlikningsförhandlingar.

Åberg skickar 19 februari en inlaga till domstolen där han nöjer sig med att fattigpensionären betalar halva det yrkade beloppet, om hon ”ber om ursäkt” samt ”lovar att sluta begå brott mot” honom.

Faksimil

Kvinnan svarar den 8 mars med ett brev till tingsrätten där hon ber om ursäkt och går med på att betala 7500 kronor till Näthatsgranskaren.

”Jag har inte vid något tillfälle kränkt Åberg, endast publicerat det andra skrivit, då på min facebooksida”, skriver kvinnan.

Faksimil

Kräver ursäkt från Samnytt

Bara timmar efter att kvinnan gått med på kraven, ställer emellertid Tomas Åberg samma dag nya krav. Nu begär han plötsligt som en del i förlikningsuppgörelsen att Samnytt, som senast den 2 februari uppmärksammat rättsprocessen, ändrar i tidigare artiklar och dessutom publicerar en ursäkt till honom.

Om den begärda ursäkten publiceras i det Åberg kallar ”slaskmedia/altmedia”, kommer skadeståndskravet mot kvinnan dras tillbaka helt och hållet, påstås det.

”När käranden ser en sådan artikel, med en verkligt menad ursäkt av svaranden så kommer käranden inte ens begära hälften av det yrkade beloppet utan nöja sig med att svaranden endast ersätter käranden för kärandens ansökningskostnad för stämningen, 900 kronor i allt för ett”, skriver han i sin inlaga till tingsrätten.

Faksimil

”Inte olagligt”

Att en part under en rättsprocess ställer krav på publiceringar i ett grundlagsskyddat medium som inte är part i målet må vara en annorlunda processföring, men det är inte förbjudet. Det berättar Annika Rojas Wiberg, som är chefsrådman i Jönköpings tingsrätt.

– Det är inte olagligt att komma med olika förslag och önskemål. Sedan finns en gräns för vad man kan förordna i en förlikningsdom. Det måste vara något som är juridiskt hållbart och verkställbart, säger hon till Samnytt.

– Ibland är det så att parterna vill ha andra förhållanden reglerade mellan sig som en förutsättning. Den typen av diskussioner förekommer, och den kan vara av alla möjliga olika slag.

LÄS MER: EXKLUSIVT: HELA intervjun med ”Näthatsgranskaren”

Att Tomas Åberg släpper skadeståndskravet mot fattigpensionären för att istället ställa krav på Samnytt ska inte heller ses som ett erkännande av att han egentligen inte upplevt sig förtalad av henne.

– Man får skilja mellan medgivanden i själva målet och vad man diskuterar förlikningsvis. När man diskuterar en kompromiss kan man nämna alla möjliga olika förslag som bara gäller under förutsättning att man kommer överens, påpekar Annika Rojas Wiberg.

Ger sig på svaga och utsatta

Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind säger i en kommentar till kravet på tidningen att Tomas Åberg och hans ”näthatsgranskning” aldrig handlat om att granska näthat, utan om politisk aktivism.

– Näthatsgranskaren Tomas Åberg har länge kritiserats för att enögt uppmärksamma näthat från höger, och ignorera det minst lika ofta förekommande från vänster, och att lägga ribban så lågt att det snarare handlat om att skrämma och tysta åsikter än om att stävja hat. Han har också företrädesvis gett sig på de svagaste och utsatta i samhället: Gamla, sjuka och fattiga, säger Dagerlind.

– I takt med att kritiken mot Åberg intensifierats har hans verksamhet alltmer kommit att fokusera på honom själv. Att skrämma och tysta personer som drar fram mindre smickrande och rentav brottsliga saker ur hans förflutna som ger en helt annan bild av Näthatsgranskaren än den gode och ädle nätriddaren. Nu kliver han över ytterligare en gräns i missbruket av sin plattform när han utövar påtryckningar mot journalister och medier, och utpressning mot sina lawfare-offer där han tvingar dem att förnedra sig själva offentligt.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Tomas Åbergs nya SPECIALJOBB på myndighet – Näthatsgranskaren lägger ned