Först var det köttet. Nu pekar forskare på att även den heliga svenska fikastunden är en klimatbov av rang. Enligt nya rapporter är vårt kaffedrickande inte bara dåligt – det är till och med värre än kött ur ett klimatperspektiv. Detta trots att svenskarna druckit ungefär lika mycket kaffe i generationer. Koppen som alltid stått på bordet i svenska stugor påstås nu hota både Amazonas skogar och klimatet.

Redan tidigare har forskare vid Stockholms universitet varnat för att den svenska fikakulturen inte är den oskyldiga mysstund vi gärna inbillar oss. ”Fikat är så romantiserat att vi vägrar prata om dess baksidor”, sa forskaren Anne Charlotte Bunge vid Stockholm Resilience Center till Sveriges Radio nyligen.

Enligt henne är kaffe nästan lika klimatbelastande som rött kött. Men att också tvingas sluta dricka kaffe är ingen liten uppoffring i ett land där vi redan lärt oss känna klimat­skam över varje köttbulle på tallriken.

WWF och Chalmers bekräftar: Kaffet värst av allt

I samband med COP30 släpptes Amazon Footprint Report 2025, där WWF, Chalmers och Stockholm Environment Institute kartlagt vad som egentligen driver avskogningen i Amazonas. Resultatet: Svenskarnas kaffedrickande leder till mer avskogning än vår import av soja och nötkött.

I kartläggningen påstås att Sverige år 2022 bidrog till att 331 hektar regnskog – motsvarande 463 fotbollsplaner – försvann på grund av vårt kaffedrickande. Motsvarande siffra för nötköttet var236 hektar.

Forskaren Martin Persson vid Chalmers konstaterar att kaffet ”flugit under radarn” – vilket är ett diplomatiskt sätt att säga att ingen riktigt vågat kritisera svenskarnas heliga dryck.

Invändningen: ”Men vi har ju alltid druckit kaffe?”

Det mest förbryllande i sammanhanget är att svenskarna inte dricker mer kaffe än tidigare. Vi ligger stabilt på ungefär tre koppar om dagen, vilket placerar oss i världstoppen – men det har vi gjort länge.

LÄS ÄVEN: Forskare varnar – fika kan leda till klimatkollaps

Ändå hävdas det nu att just dagens koppar plötsligt är det som accelererar avskogning och klimatkris. Den areal som används för odling av kaffebuskar för svenskarnas behov torde därför vara den som alltid. Dessutom bidrar kaffeväxten till utbytet mellan koldioxid och syre som all annan växtlighet

Chokladen också en klimatbov

Forskarna har på senare tid även börjat kasta skeptiska blickar på chokladen. Kakao är, precis som kaffe, en gröda vars odling i vissa regioner bidrar till avskogning – särskilt i Bolivia, Ecuador och Peru.

Men precis som med kaffebusken, tar även kakaoträdets blad upp koldioxid i luften och avger syre till atmosfären. Någon avskogning i betydelsen kalhyggen utan växtlighet är det alltså inte fråga om.

Framtiden: labbkaffe och kakaofri choklad

Påstådda ”lösningar” på ”problemet” med kaffe och choklad är enligt forskarna att vi börjar dricka kaffe framtaget i labb och äta choklad gjord på annat än kakaobönor.

Hur det skulle smaka vet ingen men de som minns beredskapsåren under kriget när svenskarna fick hålla till godo med kaffesurrogat gjort på cikoria och maskrosrötter har inget gott att säga

Sluta fika lite som att sluta andas

Forskarna hoppas att EU:s kommande avskogningsförordning (EUDR) ska göra det lättare att se varifrån kaffet faktiskt kommer. Men än så länge saknas tydliga märkningar för avskogningsfria produkter, vilket gör det svårt för konsumenter att navigera.

Att minska kaffekonsumtionen är en möjlighet – men i Sverige ligger det kulturellt ungefär på samma nivå som: ”sluta andas lite då och då, för klimatets skull”.

Fikastunden har blivit klimatets senaste slagfält. Kaffet som alltid stått på bordet utmålas nu som boven som riskerar att fälla både regnskogar och traditioner.

Nästa gång vi häller upp en kopp uppmanas vi fundera över hur många fotbollsplaner vi gjort och kommer att göra oss skyldiga till att dricka upp under vår livstid. Som med köttbullen, som med flygresan, som med…