I mannens hyresrätt i Malmö påträffades narkotika, svartkrut, fyrverkerier, stålkulor och vad som såg ut som en hemmagjord bomb med stubintråd samt klistermärken med propaganda från IS. Nu vill det kommunala bostadsbolaget MKB vräka mannen.

För drygt ett år sen upptäckte tullen ett paket innehållandes 500 narkotikaklassade tabletter i ett paket från Tyskland till en person i Malmö, rapporterar Hem & Hyra. Några veckor därpå slog tullen till mot mannen och tvingades till reträtt och vänta på förstärkning från bombskyddet då man påträffade explosiva ämnen i lägenheten.

I höstas åtalades mannen för narkotikabrott, smuggling och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Rättegången är planerad till maj.

Ifall Säpo varit inkopplad på fallet med tanke på IS-propagandan som hittades vill inte åklagare Elena Severin kommentera.

I förhör har mannen nekat till att han skulle ha velat skada någon. Det som liknade en hemmagjord bomb påstås ha varit avsett för nyårsafton och IS-propagandan ska han ha fått från en bekant.

Vräks innan dom

På det kommunala bostadsbolaget MKB väntar man inte på tingsrättens dom utan har redan sagt upp mannens kontrakt. Detta gör man med hänvisning till att hyresgästen misskött sig till den grad att han inte kan få bo kvar. Man pekar i synnerhet på de explosiva ämnena och pyrotekniken man menar har utsatt både grannar och byggnaden för fara.

Mannen har sedan tidigare domar för bland annat narkotikasmuggling och för att ha ringt in ett falskt bombhot. Han ska lida av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Han vill inte flytta från sin lägenhet han nu vräkts från.