nybro (1)

Nybro gamla stadshus/kedjan som drogs av. Foto: Cam357/privat

Inrikes

Expressen mörkar om arabiskt överfall på judisk kvinna

Publicerad 2/2/2020
Annons

I lördags skrev Expressen en artikel om en kvinna som blivit överfallen och rånad vid en bankomat. I rubriken uppger tidningen att männen ”hånade hennes religion”. Vad Expressen dock inte berättade är att det var tre arabiska män som slet kvinnans davidsstjärna från hennes hals och kallade henne ”jävla judinna”.

Kvinnan som är i 60-årsåldern blev vid 16.30-tiden i fredags överfallen av tre män efter att tagit ut pengar i Nybro. De stal hennes halsband och försökte även ta hennes handväska men misslyckades.

I artikeln skriver Expressen att det ”på halsbandet fanns en religiös symbol. Männen uttryckte sig nedlåtande över hennes religion”. Vad den vänsterliberala tidningen däremot utelämnade är att den religiösa symbolen var en davidsstjärna, vilket är en judisk symbol. Expressen nämnde inte heller att männen pratade arabiska och kallade kvinnan för ”jävla judinna”, och ”sharmuta” som betyder hora på arabiska.

En vän till kvinnan gick i fredags ut på Facebook och berättade om ett samtal som hon haft med kvinnan som blivit överfallen:

Innan jag hunnit fråga vad som hade hänt, började hon berätta:

’Jag är i Nybro för att handla och precis när jag hade parkerat bilen, så hoppade någon på mig bakifrån. Jag vände mig om och såg tre killar. Två hade skägg, en hade en mössa på sig’.

’Var det några du kände?, frågade jag.

’Nej!’, svarade hon, ’Jag har aldrig sett dem förut. De bara hoppade på mig. De började skrika på mig: ’Jävla judinna’ och ’Ni, judar, tror att ni är starka’ och så sade dem något om Israel och en massa saker på arabiska. De kallade mig: ’Sharmuta’ (hora på arabiska).

I samtalet berättade kvinnan att hon inte avser göra en polisanmälan då det inte lönar sig.

’Men, ska du inte göra en Polisanmälan?’, frågade jag och tillade: ’Det är viktigt att Polisen registrerar sådana händelser’

’Så, de ska registrera’, svarade hon, ’och hur ska det hjälpa mig? De kommer ändå att lägga ner det hela. Nej. Jag gör ingen anmälan. Det gör mer nytta att jag pratar med dig’

Polisen har dock på eget initiativ upprättat en anmälan om försök till rån och hatbrott. Har du sett eller hört något så ring 114 14.

Antisemitism utbredd bland muslimer

Antisemitiska föreställningar är mycket mer utbredda bland muslimer än hos befolkningen i övrigt, det visar flera olika studier. I takt med att massinvandringen till Sverige och Europa tilltagit har därmed attackerna mot judar också ökat.

Världen Idag skrev i höstas att antisemitiska hatbrott är den kategori som ökar mest i Brottsförebyggande rådets nya statistik över uppskattade antalet polisanmälningar med identifierade hatbrottsmotiv.

En liknande utveckling kan ses i bland annat Frankrike, som har en hög andel invandrade muslimer i landet.

Uppdatering: Expressen har dagen efter Samhällsnytts publicering uppdaterat sin artikel och skriver att det var en judinna som överfalls. De utelämnar dock fortfarande att det var män som talade arabiska som utförde överfallet.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons