Lindberg Baas

T.v. Tobias Lindberg. T.h. David Baas. Faksimil YouTube/Magnus Bergström

Inrikes

Expressen kritiseras för fake news om tidigare Securitas-vakt

Publicerad 3/18/2019
Annons

Expressen anklagas nu för åsiktsförföljelse och fake news sedan man hängt ut personer som arbetar eller har arbetat inom säkerhetsbranschen och uppges ha kopplingar till ”högerextremism”. Det visar sig att tidningen har plockat ut bara vissa uppgifter för att kunna skapa sitt avslöjande.

På söndagskvällen publicerade Expressen ett avslöjande om att man påträffat 170 ”nazister och våldsdyrkare” i olika personalregister hos vaktbolag. Tidningen fokuserar på vad man beskriver som ”den nazistiske propagandisten Tobias Lindberg som under flera år har jobbat för vaktbolaget Securitas”. Lindberg är känd för kopplingar till NMR:s närstående hemsida Nordfront.

Artikeln är skriven av journalisten David Baas, kritiserad för att förfölja bland annat SD-sympatisörer men på grund av sådan journalistik också belönad med Stora journalistpriset. I det aktuella fallet visar det sig dock att Baas uppgifter inte går ihop.

Lindberg, som arbetade för Securitas mellan år 1998 och 2008, var under en del av anställningstiden i stället kommunist och engagerad medlem i Rättvisepartiet Socialisterna. Det är något som Expressen inte nämner i sitt avslöjande.

Trots att det var elva år sedan Lindberg arbetade hos Securitas väljer Expressen att koppla hans nya engagemang med den tidigare anställningen.

I ett uttalande uttrycker Lindberg förvåning över att Expressen inte alls nämner hans dåvarande våldsbejakande vänsterengagemang.

— Under flera år under tiden jag var anställd så var jag dessutom medlem i det revolutionära kommunistiska partiet Rättvisepartiet Socialisterna – vilket både chefer och kollegor visste om – men det verkar inte tidningar som Expressen tycka är ett problem, säger Lindberg.

Kritiseras hårt
I sociala medier växer kritiken mot Expressen och David Baas för undermålig journalistik.

https://twitter.com/Pogo_Pedagog1/status/1107357008418799616

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons