Foto: Sverigebildens YouTube-kanal

Extinction Rebellion betalar klimataktivister 400 pund i veckan

66 Shares

Den klimatalarmistiska organisationen Extinction Rebellion betalar aktivister upp till 400 pund i veckan för att leda protesterna som har skapat kaos på Storbritanniens gator. Det visar handlingar som Daily Mail tagit del av under söndagen. Nu fruktar man en sexsiffrig faktura från skattemyndigheten.

De flesta av de tusentals aktivister som ställde till med kaos i London i förra veckan var obetalda volontärer, men ett antal har mottagit ersättning för att ägna sina ansträngningar åt Extenction Rebellion, även känd som XR.

Klimataktivister har erhållit mer än 70 000 pund på endast fyra månader. Dessa pengar har dokumenterats som utgifter men kan mycket väl komma att anses gå under lönekategorin för jobb som utförts för XR:s räkning.

Bland de betalda demonstranterna finns Tamsin Omond, barnbarn till en brittisk baronett, som tidigare har synts i brittiska överklassens societetstidning Tatler och vid tillfällen umgåtts med Boris Johnson. Hon ska ha bett om pengar efter att ha övergett några PR-kunder för att fokusera på protesterna, uppger Daily Mail.

I går kväll uppmanade en Tory-ledamot skattemyndigheten att inleda en omedelbar utredning av rörelsens skattefrågor.

Ett antal filer inifrån gruppen vittnar om utbetalningar på över 200 000 pund, nästan 2,5 miljoner svenska kronor, sedan projektets början. Måltavlor har varit rikare människor för att lyckas samla ihop större summor pengar. Gruppen har bland annat spenderat 5 000 pund på en campingtur i Europa för viktiga medlemmar.

LÄS ÄVEN: Extinction Rebellions ledare trappar upp klimataktivismen – redo att störta regeringar med dödligt våld

66 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.