Roger_Hallam_bild_Steve_Eason_Wikimedia

Roger Hallam. Bild: Steve Eason.

Utrikes

Extinction Rebellions ledare trappar upp klimataktivismen – redo att störta regeringar med dödligt våld

Publicerad 10/13/2019
Annons

Den Greta Thunberg-stöttade och vänsterextremt klimataktivistiska organisationen Extinction Rebellion frångår löftet att bara använda civil olydnad och ickevåld. Det aviserar grundaren och ledaren Roger Hallam och varnar för att folk kommer att dö när rörelsen sätter sin plan i verket att störta de regeringar som inte går med på organisationens krav.

Den vänsterextrema klimatrörelsen Extinction Rebellion med kopplingar till den svenska skolstrejkaren och aktivisten Greta Tunberg, lever efter övertygelsen att människan, djuren och naturen kommer utplånas till följd av mänsklig klimatpåverkan. Man har alltid varit öppen med att brott i form av civil olydnad kommer vara deras främsta lösning på den så kallade klimatkrisen men flaggar nu för att man kan komma att trappa upp sin verksamhet till samhällsomstörtande våld.

Strategin har hittills gått ut på att skapa uppmärksamhet genom att låta sig massarresteras i större städer runtom i världen. Genom oräkneliga vägblockader och sabotage har rörelsen vuxit i rekordfart, såväl i Sverige som utomlands. Brotten har duggat tätt och tusentals har arresterats världen över sedan lanseringen förra året, utan tecken på att minska.

Dock har man samtidigt hela tiden uppgett att man endast kommer syssla med ickevåld i sin brottsliga verksamhet. Men i ett tal nyligen antyder den 53-årige grundaren Roger Hallam att den policyn kan komma att frångås. Han flaggar för att störta regeringar och utesluter inte dödligt våld:

– Vi kommer tvinga regeringar att agera! Och om de inte gör det, så störtar vi dem och skapar en demokrati för vårt syfte. Och ja – några kan komma att dö i processen.

Sponsras av Klimat-Greta
Rörelsen är helt beroende av bidrag, vilka främst går till att finansiera de böter medlemmarna drar på sig i kölvattnet av alla arresteringar. En av dem som varit med och finansierat organisationen är 16-åriga klimatalarmisten Greta Thunberg, något som Samhällsnytt tidigare uppmärksammat. Thunbergs mamma, operasångerskan Malena Ernman, hjälpte på Facebook till att promota etableringen av Extinction Rebellions Sverigegren förra året, och Thunberg själv var hedersgäst på deras första stora event i London tidigare i år.

Hon höll ett tal inför aktivisterna, vilka därefter gick ut på Londons gator och lamslog trafiken på flera nyckelpositioner. Under veckan som följde arresterades över 1 200 av organisationens medlemmar. Thunberg har inte bara gett dem ekonomiskt och retoriskt stöd, utan medverkade även själv vid en av deras vägblockader i centrala Stockholm i fjol.

”6 miljarder människor kommer att gå under i klimatkollaps”
Precis som Greta Thunberg, som tidigare i år uppgett att den mänskliga civilisationen kommer börja kollapsa år 2030, använder sig även Roger Hallam av en domedagsretorik när han pratar om sin aktivism. I en TV-intervju med BBC i augusti i år sa Hallam följande:

– Följande är fakta och det är vår huvudståndpunkt; Det är KÖRT för vår civilisation, okej? Vi kommer att ha en kollaps i vädersystemen runtom i världen, vilket kommer att generera en global massvält.

– Forskarna har slagit fast att om inget fundamentalt görs i den globala ekonomin inom 10 år, så väntar en katastrof! Jag pratar om slakten, döden och svälten av 6 miljarder människor detta seklet!

I efterhand har det dock fastslagits att inga av de uppgifter som Hallam presenterat som ”fakta” kan styrkas av någon existerande forskningsrapport överhuvudtaget.

Sitter fängslad efter attack mot Heathrow flygplats
För närvarande avtjänar Roger Hallam ett fängelsestraff på Wormwood Scrubs-anstalten i London. I mitten av september månad häktades han två gånger inom loppet av tre dagar för att ha försökt störa flygtrafiken på Heathrow flygplats med drönare.

Han skrev nyligen på ett bokkontrakt i fängelset och i videosändningar uppmanar han medlemmar i Extinction Rebellion att se till att bli arresterade precis som han själv.

– Undvik fängelse om du är gravid, om du har en mamma som snart ska dö eller har klaustrofobi. Men faktum är att 90 procent av er kan klara av att ta steget att bli arresterade. Det är i fängelset vi ska vara!, slog Hallam fast – något som hans meningsmotståndare och rättsväsendet instämmer i.

Svagt stöd bland britterna
Hallam ställde upp som kandidat i det senaste brittiska EU-parlamentsvalet, något som slutade i fiasko med stöd från endast 0,04% av väljarna. Den stora vinnaren blev i stället den tidigare UKIP-ledaren och numera ledaren för nybildade Brexit Party, Nigel Farage, som fick flest röster av alla kandidater i alla länder i hela EU.

Göteborg attackerades i september
Den 7:e oktober utförde Extinction Rebellion sina största koordinerade globala attack någonsin. Bland annat reste cirka 200 svenskar till Tyskland för att blockera vägar i centrala Berlin.

En mjukstart för dessa aktivister anordnades i Göteborg i slutet av september, då man blockerade trafiken vid Korsvägen, lade sig ner i Nordstan och centralstationen för att spela död i en så kallad ”Die-In”. Man hällde också ut konstgjort blod utanför Svenska Mässan.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
788Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons